DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Retro

1977 – Az emlékezetes szezonok sorából

Lauda kiheverte sérülését, de mégis kételkedtek benne. Az áramlástani fizikájában élen járó Colin Chapman félelmetesen gyors Lotus-rakétát épített Andrettinek és Nilssonnak, megvillant végre a Ligier, de egyidőben visszaesett a hatkerekű Tyrrell.

Argentínában meglepően gyorsak voltak a Brabhamek a 12 hengeres Alfa Romeo motorral, John Watson ekkoriban a mezőny egyik leggyorsabbjának számított. De némi közjáték után végül a vadonatúj Wolf Ford Cosworth kocsi győzött, a mackós alkatú Scheckter alig hitt a szemének.

A brazil nagydíjon Reutemann, Hunt, Lauda lett a sorrend (a Michelin gumik repítették a Ferrarit), és újra pontot szerzett Fittipaldi a nevét viselő (Copersucar szponzorálta) kocsiban. Új csapattársának, Carlos Reutemannak győzelme miatt máris vitatták Lauda No1.-es státuszát, megkérdőjelezték az eltökéltségét. És pont csapata, a Ferrari tette.

Dél-Afrikában rendezték a sorrendben harmadik kánikulai futamot. Zorzi (Shadow) leállt a célegyenesben, a pályán hozzá átfutó pályaőrt a másik Shadowban Tom Pryce szabályosan kettévágta. A versenyző is életét vesztette a fejének csapódó tűzoltó palacktól. A versenyt lefutották. Niki Lauda győzött, ezzel megmutatta, hogy nem illik leírni, vagy (ahogyan ő nevezte) „visszatértem a helyemre”. Aggódott érte eleget a futam során, fél szemmel a műszereket nézte, mert hibajelzések nyugtalanították.

A kaliforniai (Long Beach, USA) utcai viadalon Andretti gyilkos iramot diktálva győzte le Laudát a szűk pályán, Scheckter lett a harmadik. A spanyol versenyen újra Andretti nyert, ezzel negyedik jelöltként felzárkózott a bajnokság esélyesei közé. Lauda még mindig csak a pontokat számolgatta, nem kockáztatott.

Monte-Carlóban Scheckter nyert, Lauda és Reutemann követték a célba. A tabellán: Scheckter 32, Lauda 25, Reutemann 23, Andretti 22 pont.



A zolderi belga pályát senki sem kedvelte, szűk és rossz az aszfalt minősége. Esőben rajtoltak, de hamar kisütött a nap, Andretti és Watson a rajt után karamboloztak. A másik Lotusban Nilsson győzött Lauda és Peterson előtt, és újra pontot rabolt az ausztrál Jones. A svéd futamon Laffite első győzelmét ünnepelte, meglódult tehát a franciák szekere. Andretti benzinje elfogyott, Scheckter karambolozott, 18 kocsi ment végig, ami rekordnak számított, de nem volt köztük a Laudáé.

Franciaországban Watson vezetett szinte végig, de szerencsétlen időszakát élte, az utolsó métereken fogyott el a benzinje - Andretti lecsapta kezéről a győzelmet. Lauda csak 5. lett, de ezzel is átvette a tabella vezetését.

A brit versenyen csatlakozott a Renault cég a Forma-1-hez (egy futamot elkéstek, odahaza akartak debütálni), és Gilles Villeneuve is rajthoz állt egy McLarenben. A Renault rögtön turbómotorral ugrott fel a rajtkőre, természetesen Michelin gumikon, de csak csetlettek-botlottak. Végre Huntnak és a McLarennek is kijött a lépés, hazai közönsége győztesként ünnepelhette, Lauda és Nilsson állhatott még az angliai dobogóra. Huntnak nagy kő esett le a szívéről, de a bajnokság számára már elúszott.

Hockenheimbe vitték a német futamot, a veszélyes Nürburgring helyett. Lauda uralta a mezőnyt, egyértelműen a legjobb volt. Scheckter, Reutemann és Andretti rosszat sejtettek, ki is nyilatkozták, hogy nem tudják befolyásolni az eseményeket, mert azt az osztrák versenyző teszi. Zeltwegben, a rendkívül gyors pályán, Alan Jones kockáztatott a legtöbbet, és megbirkózva az esővel megnyerte élete első versenyét. Az a Shadow csapat győzött, és jutott a mennybe, amelyik márciusban eltemette Pryce-ot. Lauda okosan elfogadta a 2. helyet, nem zavartatta magát miközben a saját közönsége passzívnak nevezte. Az érdekelte csak, hogy tovább növelje előnyét a tabellán. Okosan, számítóan ítélte meg a helyzetet.

Hollandiában hiba nélkül vezetett az osztrák fenomén. Tulajdonképp nem is akart mindenáron nyerni, de hát az ideges Andretti és Hunt karamboloztak. Scheckter még ennek köszönhetően is csupán 3. tudott lenni, elfogyott a Wolfban a fejlesztési potenciál.

Monzában Andretti még kicsikart a Lotusból egy újabb győzelmet, de ennek kevés jelentősége lett, mert éppen Lauda hajtott mögötte, akit 27 pont előnyével újra világbajnokká avattak. A szezont lezáró versenyeken Lauda teljesen demotivált volt, csaknem szétszedték az olasz újságírók. Hunt és Scheckter felváltva berúghatták a „becsületgóljukat”, győztek, ezzel ponthátrányukat csökkenthették.

Laudának elege lett az állandó intrikákból, ezért bejelentette, hogy elhagyja a Ferrarit. A kanadai és a japán futamon már nem is indult, Gilles Villeneuve állt a Ferrari szolgálatába. A félelmet nem ismerő kanadai fiú október 23-án, Fujiban ütközött Peterson Tyrrelljével. A Ferrari a közönség közé vágódott, több néző halálát okozta és további súlyos sérüléseket. Szomorú, és zűrös fináléjaként annak az emlékezetes évnek.

 

A vb végeredménye:

1. Lauda         72

2. Scheckter    55

3. Andretti      47

4. Reutemann 42

5. Hunt          40

6. Mass          25

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: