DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Retro - Alesi-show és Warwick-bukás Monzában

Jean Alesi kétszer is megetette a Mansell-Prost-párost az 1990-es Olasz Nagydíjon, annak köszönhetően, hogy Derek Warwick balesetét követően a versenybíróság leállította a versenyt.

Ayrton Senna domináns pozícióban érkezett meg a Királyi Parkba, 13 pontos előnnyel legnagyobb riválisa, Alain Prost előtt. Az Olasz Nagydíj első rajtsorát is ebben a sorrendben sajátították ki, de az sem okozott meglepetést, hogy csapattársaik - Gerhard Berger és Nigel Mansell - sorakoztak fel a harmadik-negyedik helyen. Annál nagyobb teljesítmény volt Jean Alesi ötödik pozíciója - a francia pilótának ebben a szezonban már sikerült néhányszor borsot törnie a nagyok orra alá, és a futamon is megmutatta, milyen fából faragták.

A brazil pole-menő hibátlanul hagyta maga mögött a mezőnyt, Prost viszont lemaradt, és Bergernek sikerült elmennie mellette. Alesi viszont az osztráknál is nagyobbat rajtolt, hiszen a Rettifilóban már Mansell előtt fordult el, a Curva Grandéban pedig a címvédőt is sikerült legyűrnie, így már a harmadik helyen haladt! (Emlékszünk a Retro-rovat keddi írására?) Alesi már éppen a Mclarenek után vetette volna magát, amikor a mezőny hátsó részében autózó Derek Warwick elveszítette uralmát Lotusa felett a Parabolicában. A brit autója olyan erővel csapódott a korlátnak, hogy felborult az autója, és a pálya közepére csúszott vissza.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Warwick már akkor kiugrott a sárga gépből, amikor a mezőny még kerülgette őt, és hála Istennek a korlát mögött álló, a becsapódás miatt egyensúlyát vesztő és hátraeső pályabírónak sem lett semmi baja. A takarítás idejére azonban le kellett állítani a versenyt, és hamarosan az eredeti versenytávval, az eredeti rajtsorrendben kezdődhetett újra a száguldás.

Ismét eljött Alesi ideje, aki valósággal lekopírozta az első rajt utáni mutatványát, maga mögött hagyta Mansellt és Prostot is, de sajnos most sem tudott sokáig Senna és Berger mögött autózni. Ezúttal saját maga jelentette a végállomást, hiszen a negyedik körben, egyszerűen kizúgott a Rettifilóban, elveszítve a lehetőséget, hogy ebben a szezonban harmadik alkalommal is dobogóra álljon.

A verseny ezt követően nem sok eseményt tartogatott az izgalmakért szorítóknak, Prost a 21. körben átugrotta a fékjeivel küszködő Bergert, de arra már nem volt ereje, hogy Senna után eredjen. A brazil végül hat másodperccel múlta felül riválisát, 16 pontra nyújtva előnyét a tabellán, négy futammal a szezon vége előtt. 



Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: