DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Retro – Na, valaki azért beér a célba?

1987-ben ezen a napon rendezték az F1 történetének egyik legkomikusabban alakuló versenyét, a Német Nagydíjat. Hullottak az autók, mint a legyek, és egy valakin kívül mindenkit utolért a balszerencse.

Az 1987-es Német Nagydíj úgy vonult be az F1 történetébe, mint a műszaki meghibásodásokból adódó kiesések versenye. A technika ördöge szinte csak Nelson Piquet-t kerülte el, aki így nevető sokadikként szerezte meg a végén már játszi könnyedséggel a győzelmet, holott sokáig csak a 4. helyen haladt a Williamsszel, Ayrton Senna, Alain Prost és Nigel Mansell mögött.

Derek Warwick alatt kigyulladt a technika


A technika ördöge viszont szinte körről körre szedte az áldozatait, előbb Sennának kellett kétszer is a bokszba hajtania rakoncátlankodó első légterelője miatt, majd sok más pilóta mellett Nigel Mansell és Alain Prost is a kiesés sorsára jutott egy-egy műszaki probléma miatt.

Nelson Piquet így néhány körrel a leintés előtt úgy találta magát az élen, hogy ehhez előznie sem kellett, és nemcsak előle fogytak el a vetélytársak, de mögötte is teljesen leamortizálódott a mezőny, pedig balesetek nem is voltak, mindenki technikai meghibásodás folytán parkolt félre a pályán…

Stefan Johansson a defekt ellenére is célba ért a 2. helyen

Arról, hogy Piquet-nek mennyire nem kellett semmit extrát nyújtania a végén ehhez a győzelemhez, mindent elmond, hogy a 2. helyezett Stefan Johansson majd’ 1 perc 40 másodperc hátránnyal hozta célba a McLarent – három keréken, miután defektet kapott! Senna pedig két kényszerű bokszkiállása ellenére is a 3. helyen futott célba, rajtuk kívül pedig csak Philippe Streiff, Jonathan Palmer és Philippe Alliot jutott el a kockás zászlóig, mindannyijuk jutalma pontszerzés lett érte.

A különös verseny egyben fordulópontot is jelentett a világbajnokság alakulása szempontjából, hiszen ez volt Piquet első győzelme 1987-ben, és ezzel a sikerrel állt először az élre a bajnoki tabellán, innentől pedig már meg sem állt újabb világbajnoki címe megszerzéséig.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: