DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Retro

"Schumacher vak vagy hülye" - Montoya 10 legemlékezetesebb F1-es pillanata

Kevés F1-es pilótát tudunk mondani, aki így felkavarta volna az állóvizet a kétezres évek hajnalán, de Juan Pablo Montoya jött, látott és - csak futamgyőzelemig jutott, de örökre szívünkbe írta magát megmozdulásaival.

Amikor az F1-be jött, szupertehetségnek kiáltották ki, de néhány győzelemtől többre nem futotta tőle, és a Williams után a McLaren sem tudta megzabolázni. Így Juan Pablo Mntoya mindössze öt és fél szezon után hátat fordított Európának, hogy újra Amerikában mérettesse meg magát. A második újvilági karrier egyértelmű csúcspontja volt a hétvégi Indy 500-on aratott győzelme, a Formula.hu pedig egy videós összeállítással szeretné megörvendeztetni a rajongókat JPM F1-es karrierjéről, egyben jelezve a kolumbiainak (bár látná…), hogy hiányzik nekünk!

2001-es Brazil Nagydíj, előzés Michael Schumacher ellen

Mindössze harmadik versenyét futotta az ifjú titán, de már megvillantotta oroszlánkörmeit: nem mást, mint a háromszoros bajnokot, a mindenki által istenített Michael Schumacert utasította maga mögé CART-ból átörökített reflexeivel – ami a tengerentúlon alapnak számított, arra az F1 rajongói felkapták a fejüket: Juan Pablo Montoya megérkezett!

2001-es Olasz Nagydíj, első győzelem

14-ből mindössze négy befejezett futam (és számtalan műszaki hiba) volt Montoya mérlege, de egyértelművé tette, hogy győzni jött Monzába: igaz, kellett hozzá Barrichello balszerencsés kiállása, de ez a diadal már nagyon kijárt számára.

2002-es Kanadai Nagydíj, előzés Raikkönen és Ralf Schumacher ellen

A pole-ból indulva nem tartott sokáig vezetése, hiszen szélesen vette az első kanyart, így Barrichellónak sikerült utat találnia mellette. Ő azonban mesterien használta ki a safety car-os szakaszt egy bokszkiállásra, és úgy jött vissza dobogós pozícióba, hogy egyszerre előzte meg az egymással küzdő Raikkönen-Ralf Schumacher párost – tanítani való manőverrel!

2002-es Német Nagydíj, előzés Raikkönen ellen

De még milyen előzés! Az átalakított hockenheimi pálya egyetlen előnye volt, hogy lehetővé tette a kanyarokon keresztüli egymás mellett autózást, amiből a páros zseniális ízelítőt adott: a kolumbiai fél körön keresztül kereste a lehetőséget a finn mellett, és végül a stadionban tudta csak maga mögött hagyni.

2002-es Belga Nagydíj szabadedzése

Ismét Raikkönennel akasztotta össze az első szárnyat, igaz csak képletesen: a mclarenes állítólag feltartotta őt egyik gyorsköre során, amire Montoya csak ennyit válaszolt: „Kib****tt, kib****tt Raikkönen! Micsoda egy kib****tt idióta!”…

2003-as Japán Nagydíj, előzés Barrichello ellen

Számára elúszott a világbajnokság, de nem kímélt meg minket egy újabb zseniális manővertől: a rajt után közvetlenül nem tudott elmenni Barrichello mellett, de a Spoon-hoz érve kivágott mögüle, és átvette a vezetést. Sajnos, uralkodása nem tartott sokáig, mivel nyolc körrel később, hidraulikai hiba miatt kiállni kényszerült.

2004-es San Marinó-i Nagydíj, előzési kísérlet Michael Scumacher ellen

A német pilóta rengeteg aranyhalat foghatott ki szezon előtt, hiszen egyszerűen nem lehetett rajta fogást találni a szezon során. Imolában Montoyának sem sikerült, igaz, ő a hatszoros bajnokra kente balul elsikerült manőverét. Schumi természetesen saját igazát védte, mondván, nem látta Montoyát a Tosában, amire a kolumbiai csak ennyit válaszolt: „Akkor vak vagy, vagy hülye…”

2004-es Belga Nagydíj, előzés Michael Scumacher ellen

A verseny végén Schumi behúzta hetedik címét, de előtte még kapott egy kis okítást nemezisétől, aki nemhogy a bajnokság, még a győzelmek sorsába sem tudott beleszólni a szezon során. Spában viszont kívülről úgy hagyta faképnél a német pilótát, mintha ő haladna hetedik vb-címe felé…

2005-ös Brit Nagydíj, előzés Alonso ellen

Miután harmadik helyre kvalifikált Silverstone-ban, Kimi Raikkönent pedig a mezőny közepére űzték motorcseréje miatt, Montoya számára megnyílt az út a győzelem felé: a rajtnál egyből sikerült lerajtolnia Buttont, a Maggots-Becketts felé pedig fej-fej mellett haladtak Alonsóval. Mivel a spanyol a bajnoki címért harcolt, nem nehéz rájönni, kinek is volt több veszítenivalója…

Montoya és a cameraman esete

Az örök klasszikus, a Montoya-pillanatok alfája és omegája, amelyet már David Coulthard is kiparodizált. Szerencsétlen kolumbiait úgy fejen találta egy operatőr a paddockban, hogy felesége, Connie sem volt elég erélyes, hogy lecsillapítsa férjura kedélyeit. „Te kib****tt idióta, betörted a kib****tt fejemet… Te kib****tt idióta! Nézd, hogy betörte a kib****tt fejemet!” – hangzott a néhány másodperces, ám annál velősebb (és a Raikkönen ellenihez hasonlóan ismét változatos szókincsű) kirohanás a munkáját végző cameraman felé.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: