DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Retro

Retro – Akit a safety car borogatott

1995-ben ezen a napon történt az F1 egyik legfurcsább balesete, melyre ma már elszenvedője is nevetve emlékszik vissza, pedig könnyen az életébe kerülhetett volna a találkozás a biztonsági autóval…

Az 1995-ös monacói futam Michael Schumacher nagy győzelme és számos kicsúszás mellett két különleges, egyaránt a szabadedzéseken történt incidensről maradt emlékezetes. Az első még csütörtökön történt, amikor a csapattársával, Verstappennel egyazon autón osztozó (!) Schiattarella megpördült a Rascasse előtt. Az olasz úgy gondolta, hogy gyorsan irányba állítja a gépet, ám nem elég, hogy ez nem sikerült neki rendesen, még Moreno Fortiját is majdnem letarolta a beláthatatlan kanyarban.

A szombat reggeli edzésen történt incidens aztán örökre bevonult a sportág történetébe. Az egyébként rettenetesen lassú (s ezen saját maga a Twitteren azóta rendszeresen élcelődő) Taki Inoue Footworkje megpördült, és lefulladt. A gyakorlás leintését követően a boksz felé vontatták az autót, amikor megérkezett Jean Ragnotti raliversenyző, aki a safety car volánja mögött száguldva nekiütközött a Footwork hátuljának az Uszodánál.

Az autó felborult, és totálkáros lett: megsérült a hátulja, és a motor is, a vontatókötél pedig letépte a bukókeret tetejét. A versenyző még ekkor is a cockpitben ült, szerencsére rajta volt a sisak, az övét viszont már kikapcsolta, így feje két komoly ütést is kapott – ezek erejét jól mutatja, hogy a sisak egy darabja egyszerűen leszakadt. Inouét a Grace Kellyről elnevezett kórházba vitték, ahol megállapították, hogy enyhe agyrázkódást szenvedett, így nem engedték részt venni az időmérő edzésen.

taki_felborul



A csapatvezető egykori F1-es pilóta, Jackie Oliver valósággal őrjöngött, hivatalos panaszlevélben vonva kérdőre a szervezőket, s a safety cart vezető Ragnottit. A francia nem kevesebbet állított, mint hogy versenyzője meghalt volna, ha nincs a fején a sisak. „Miért volt ott Ragnotti? Ez fegyelmezetlenség! Úgy tudom, hogy már megtett pár kört előtte nagy tempóban, kézifékkel fordulva a Loewsben. Miért csinálta? Izgalomba akarta hozni a verseny rendezőit?”

Az incidens következményei

Taki Inouét másnapra már kiengedték, s részt is vehetett a futamon, ahol végül műszaki hiba miatt kiesett. Nem ez volt az utolsó furcsa esete karrierjében, Magyarországon egy beavatkozó autó ütötte el kiesése után – szerencsére akkor sem szerzett maradandó sérüléseket. Ahogy pontot sem egész F1-es karrierje során, nem vagyunk igazságtalanok, ha azt mondjuk, hogy a két furcsa balesete mellett alapvetően igen lassú versenyzőként emlékszünk rá. No meg az F1 ügyeletes bohócaként, amely szerepet az elmúlt években kivívott magának.

taki_2_95

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: