DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Retro

F1-Archív: Bianchi a nap sztárja Monacóban

Látásproblémákkal küzdő világbajnokok, hűséges Williams, visszatérő BAR, beszálló Toyota, fantasztikus Panis, hazaküldött Ralf Schumacher és egy felejthetetlen pontszerzés. Május 25. F1-es hírei.

2014: Nico Rosberg nyerte a kaotikus Monacói Nagydíjat látási gondokkal küzdő csapattársa, Lewis Hamilton, illetve Daniel Ricciardo előtt. A több balesetet hozó futam legnagyobb sztárja azonban nem valamelyik élmenő volt, hanem Jules Bianchi, aki kilencedik helyével két pontot szerzett a Marussiának – először fordult elő, hogy valamelyik 2010-ben beszállt kiscsapatnak összejött a pontszerzés.

bianchi_9_D



2013: Zsinórban harmadik pole-pozícióját szerezte Nico Rosberg a roppant szorosan alakuló monacói időmérő edzésen, miután a két Mercedes utolsó gyorsköreivel átugrotta két Red Bullt. Hamilton 91, míg Vettel 104 ezredet kapott a német pilótától.

2010: Tulajdonképpen az indianapolisi verseny megszűnése óta pletykáltak az USA Nagydíj visszatéréséről, s úgy tűnik, hogy erre most végre sor is kerülhet. Bernie Ecclestone ugyanis hivatalosan is megerősítette, hogy tíz évre szóló szerződést írt alá az Egyesült Államokban először kimondottan az F1 számára épülő austini pályával. Az első futamot 2012-ben rendezik majd.

austin_girl_d

2009: Bár egyelőre nagy a bizonytalanság a jövő évi szabályok körül, a Williams a csapatok közül elsőként benevezett a 2010-es világbajnoki szezonba – a többieknek még négy napjuk van a döntésre.

2008: Lewis Hamilton nyerte a kaotikus, esős Monacói Nagydíjat Robert Kubica és Felipe Massa előtt – a versenyről részletesen mai Retro-cikkünkben olvashatsz.

2007: Max Mosley leszögezte, hogy bár 2011-től a tervek szerint új motorszabály lép életbe a Formula-1-ben, így sem számol azzal, hogy a Ford vagy Volkswagen beszállna a királykategóriába.

2005: Martin Whitmarsh, a McLaren F1-es csapatának vezérigazgatója örül annak, hogy a két versenyről eltiltott BAR a hétvégén visszatér a mezőnybe: „Egy komoly csapatról beszélünk, ideje magunk mögött hagyni ezt az esetet, mely az egész Formula-1 számára rossz volt.”

bar_2005_2

2002: Meg akarja szakítani Michael Schumacher négyversenyes győzelmi sorozatát Juan Pablo Montoya, miután idén másodszor megszerezte a pole-t a monacói pályán. David Coulthard lett a második, majd következett a látásproblémákkal küzdő Michael Schumacher és testvére, Ralf.

2001: Hazaküldték Ralf Schumachert, miután a tegnapi szabadedzésen nagyot bukott Monacóban az Uszodánál. Csapata leszögezte, hogy mindezt csupán elővigyázatosságból tették, s nem fenyegeti veszély a német időmérős szereplését.

1997: Jacques Villeneuve nyerte a Spanyol Nagydíjat, s ezzel visszavette a vezetést a bajnoki összetettben, mögötte pedig nagy meglepetésre az ezzel a tabella harmadik helyére előreugró Olivier Panis végzett a Prosttal. A nap hírei közé tartozik az is, hogy a Williams és a BMW a közeljövőben partneri kapcsolatra lép egymással, s a hírek szerint 2000-től a Toyota is beszállhat az F1-be.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: