DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Retro

F1-Archív: Lezuhant Coulthard repülőgépe

Schumacher győz Imolában, nehéz helyzetben lévő Pizzonia, magát nyugtató Alonso, visszatérne a Lola, fitt Kovalainen, jöhetnek a büntetőpontok - ezek voltak az elmúlt 15 év F1-es hírei május 2-án.

2014: Nigel Stepney, a Ferrari korábbi főszerelője és teljesítményért felelős mérnöke közlekedési baleset következtében, 56 éves korában elhunyt Angliában. A brit szakember korábban a Shadowt, a Lotust és a Benettont is segítette, mégis a maranellói istálló tette híressé nevét – pályája csúcsán azonban belekeveredett az emlékezetes kémbotrányba, és 2007 után a sportautók világában kezdett el tevékenykedni.

2013: Charlie Whiting a Spanyol Nagydíj előtt egyeztetni szeretne a csapatokkal arról, hogy milyen módon kívánják bevezetni a büntetőpontok rendszerét. A versenyzők is örülnének ennek az újításnak, mert megszabadulnának a bokszutcai sebességtúllépés miatti pénzbírságoktól, és egységesebben lehetne megítélni majd az egyes vétségeket a későbbiekben.

2011:  Az országban zajló tüntetések miatt elmaradt Bahreini Nagydíj szervezői június 3-ig kaptak haladékot az FIA-tól arra, hogy eldöntsék, meg tudják-e rendezni versenyüket egy későbbi időpontban az év során.



2010: A 2009 végén a Renault-val hét versenyt teljesítő Romain Grosjean erre az évre kiesett a pikszisből, és az FIA GT-sorozatára váltott, mégis bízik benne, hogy létezik számára út vissza a Forma-1-be. Szerinte a GT azért jó választás, mert mindenképp versenyezni akart, és nem volt számára opció, hogy tesztpilótaként igazoljon egy másik csapathoz.

2009: Azután, hogy Luca di Montezemolo nonszensznek nyilvánította a Max Mosley által belengetett 40 millió fontos költségvetési sapkát, az FIA elnöke kijelentette: a Forma-1 a Ferrari nélkül is tovább tudna létezni, annak ellenére, hogy a sportág legrégibb, legsikeresebb, és legnépszerűbb csapatáról van szó.

2008: Heikki Kovalainen teljesen frissnek érzi magát barcelonai baleset után, ahol helikopterrel kellett kórházba szállítani, mégis, előzetesen engedélyezték számára az indulást a Török Nagydíjon. „Jól érzem magam, a nyakam merevsége már a múlté, és visszatértem a gyakorláshoz” – nyilatkozta a finn pilóta.

2007: Ross Brawn, a Ferrari Schumacherrel együtt visszavonult technikai igazgatója úgy véli, hogy Kimi Raikkönen számára idő kell ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon a maranellói csapat struktúrájához és szellemiségéhez. A brit mérnök amiatt lenne türelmes a finnel szemben, mert a nála jobban teljesítő Felipe Massa már régebb óta ismeri a csapat működését.

2006: Az 1997-es balul sikerült belépési kísérlet után a Lola ismét megcélozza az F1-es rajtrácsot, méghozzá a 2008-as szezonra, ahol az FIA egy csapatnak hagy még helyet. „Megvannak a létesítményeink ahhoz, hogy visszatérjünk, a szélcsatornánkat most is számtalan csapat használja, amikor az övékkel valami gond adódik” – nyilatkozta a Lola egyik szóvivője.

2005: Az év első négy futamából háromat megnyerő Fernando Alonso bevallotta, hogy a szezon előtt nem gondolta volna, hogy ilyen jól tud teljesíteni majd, de lehengerlő eredményei ellenére sem akar még a világbajnoki címre gondolni.

2003: Antonio Pizzoniának nem elég, hogy a karrierje hajszálon függ a Jaguarnál, problémáit azzal is tetézte, hogy elütötte egyik szerelőjét a Spanyol Nagydíj pénteki napjának reggelén. A sérültet a pályakórházba szállították, ahol kisebb agyrázkódást állapítottak meg nála.

2002: A szezon elején debütáló Toyota tesztlehetőséget akar biztosítani a CART- és az IndyCar-sorozat egy-egy brazil pilótájának, Cristiano da Mattának és Helio Catronevesnek, hogy kipróbálják a TF102-es típusjelű autót, de pontos időpontot és helyszínt még nem jelentett be a japán csapat.

2001: Jean Todt a Ferrari nyerő formája ellenére nem biztos benne, hogy egyszerű lesz a csapat útja a világbajnoki címig. „Hakkinen nehézzé tette a versenyünket Spanyolországban, így koncentrálnunk és dolgoznunk kell, valamint muszáj a földön járnunk. Csak így szerezhetünk további pontokat” – nyilatkozta a Ferrari csapatfőnöke.

2000: Repülőgép-balesetet szenvedett David Coulthard, aki menyasszonyával és testőrével utazott haza Nagy-Britanniából Monte-Carlóba. A skót pilóta privát Learjetje leszállás közben kigyulladt a lyoni repülőtér közelében, ezért a pilóták minél hamarabb szerették volna letenni a gépet. A repülő azonban orral a földbe csapódott, a pilótafülkében lévő két személy pedig azonnal életét vesztette. Az utastérben lévő három fő sértetlenül megúszta a balesetet, és még az előtt elhagyták a fedélezetet, mielőtt az kigyulladt volna. Az orvosok közleménye szerint az eset nem befolyásolja David Coulthard indulását a Spanyol Nagydíjon.

1999: Michael Schumacher nyerte meg a San Marinói Nagydíjat, miután a pole-pozícióból induló Mika Hakkinen a 17. körben balesetet szenvedett, David Coulthardot pedig a bokszkiállások alatt múlta felül.  A harmadik helyen a két év után ismét dobogóra álló Rubens Barrichello végzett, aki Ayrton Sennának ajánlotta dobogóját (A versenyről hosszabban is megemlékeztünk mai Retro-rovatunkban).

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: