DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Retro

F1-Archív: Biztonsági autót a szabadedzésekre?

Michael Schumacher különös javaslattal áll elő, Hill nem hisz a Jordan győzelmében, Luca di Montezemolo pedig kijelenti, hogy Raikkönen és Alonso sohasem lesznek csapattársak a Ferrarinál. Ezek voltak a hírek az előző években április 22-én.

2013: Jenson Button és Sergio Perez zárt kapuk mögött rendezték nézeteltéréseiket. A McLaren két pilótája a Bahreini Nagydíj után úgy gondolták, hogy a másikuk túl agresszív volt a futam során lefolytatott kiélezett csatáik során - a két pilóta többször is összetalálkozott a pályán, és néhány előzés is lezajlott közöttük. A McLaren vezetői azt mondják, Button és Perez mindent megbeszéltek egymással, a csapat pedig büszke rá, hogy nem szab gátat versenyzőik egymás elleni küzdelmének, hangsúlyozva, hogy a múltban is ezt a filozófiát követték.

button perez



2011: Robert Kubica orvosai úgy vélik, nyáron tudnak majd pontos választ adni arra a kérdésre, hogy a februárban ralibalesetben megsérült lengyel visszatérhet-e a versenyzéshez. A döntés végül jóval tovább elhúzódott, hiszen 2011 során Kubica még egyáltalán nem vezethetett, és csak a következő év második felében vett részt ismét néhány ralin.

2010: Max Mosley előre tudta, hogy sikertelen évek köszöntenek a Ferrarira, az FIA akkori elnöke szerint ugyanis a csapatnál tisztában vannak vele, hogy „egyenlő esélyekkel”, vagyis megszabott költséglimittel nem tudnák legyőzni riválisaikat. „Amikor 2008 tavaszán tárgyaltunk a költségsapka lehetőségéről, mindenki támogatta azt, kivéve a Ferrari. Szerintem azért, mert tudják, hogy ha csak ugyanannyi pénzt költhetnek, mint a többiek, akkor el fognak bukni” - fogalmazott Mosley.

2008: Luca di Montezemolo kizártnak tartja annak lehetőségét, hogy csapatában összehozza Kimi Raikkönent és Fernando Alonsót. A spanyol érkezésével kapcsolatos pletykák azt követően merültek fel, hogy Felipe Massa igencsak gyengén, két kieséssel kezdte a szezont, így egyes vélemények szerint hamarosan Alonso érkezhet Raikkönen mellé. „Az ember csak akkor párosítja össze Raikkönent Alonsóval, ha ártani akar önmagának. Én két olyan egyenrangú pilótát akarok, akik képesek összedolgozni” - mondta Montezemolo, akinek kijelentése azóta már több ponton is megdőlt, jórészt saját döntéseinek köszönhetően, hiszen 2014-ben pont ez a két pilóta versenyzett egymás mellett a Ferrarinál.

raikkonen alonso

2006: Michael Schumacher megdöntötte azt a rekordot is, amiről sokan azt gondolták, hogy nem fogja megdönteni. Ayrton Senna 65 pole-pozíciójáról van szó, ám a német az imolai időmérő megnyerésével behúzta a 66.-at is önmaga számára. Ezzel az összes „jelentős” sikerességi lista élén az ő neve áll.

2005: Visszatérhet a régi időmérő? Bernie Ecclestone mindenképpen a korábbi, egy órás és 12 körös kvalifikációs formátum visszahozását támogatja, miután egyértelművé vált, hogy a harmadik évébe lépő egykörös időmérős rendszer (nem beszélve a két köridő összeadásáról 2005 elején) nem nyerte el a rajongók tetszését. A csapatok már tárgyalnak a 2006-os változtatásról. „Szerintem pedig könnyű megérteni az összeadott időket is, de talán a kommentátorok nem magyarázzák el megfelelően” - érvelt Ecclestone. „Vissza kellene térnünk a korábbi állapotokhoz, amikor mindenki egyszerre körözött és a leggyorsabbé lett a pole, magukkal cipelt üzemanyag nélkül.” Nos, 2006-ban végül teljesen új rendszer jött, és maradtak a feltankolt autók a Q3-ra...

2002: Jean Alesi nagyszerűen kezdte meg F1 utáni életét. A királykategóriától az előző év végén visszavonult francia a DTM-be szerződött a Mercedes csapatához, és már debütáló futamán, Hockenheimben a dobogón végzett a harmadik hely megszerzésével.

safety car 2000

2000: Michael Schumacher furcsa javaslattal állt elő, miután a Brit Nagydíj szabadedzéseit heves esőzésben teljesítette a mezőny: péntekenként is be kellene vetni a biztonsági autót. „Szinte lehetetlen volt vezetni, és egyúttal nagyon veszélyes is” - mondta a Ferrari németje. „Azt javaslom az FIA-nak, hogy ilyen időjárás mellett ne csak a versenyeken, de az edzéseken is vessék be a safety cart. Az autóm folyamatosan felúszott a vízen, így lehetetlen volt látni, hogy merre megyek vagy hogy milyen közel van hozzám a többi autó.”

1998: A Jordanhez szerződött Damon Hillben sokan a csapat felvirágoztatóját látják, aki akár az istálló első győzelmét is megszerezheti az év során, ő azonban nem így gondolja: „Nem tudnám nyugodt szívvel kijelenteni, hogy képesek leszünk futamot nyerni idén” - oszlatta el a magas várakozásokat a brit, aki ekkor még maga sem hitte volna, hogy augusztus végén kettős győzelemhez fogja vezetni a csapatot Spában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: