DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Retro

F1-Archív: Senna önhibájából halt meg?

Szinte szentségtöréssel ér fel F1-es berkekben ilyet mondani, nem beszélve arról, hogy elhunytról vagy jót, vagy semmit. A brazil egykori csapattársa, Damon Hill mégis megkockáztatta ezt a kijelentést.

Nem ez volt az egyetlen érdekes hír, amit az elmúlt években e napon, április 20-án olvashattunk F1-es témában. A legizgalmasabbakat gyűjtöttük össze egy helyre.

2014: A Red Bull tagadja, hogy feszültség alakult volna ki közte és pilótája, Sebastian Vettel között, miután a Kínai Nagydíjon a négyszeres világbajnok figyelmen kívül hagyta a csapatutasítást, és nem engedte el maga mellett csapattársát, Daniel Ricciardót, noha az frissebb gumikon közlekedett nála. Amikor ezt Vettellel közölték a csapatrádióban, ő csak annyit felelt: „Tough luck!”, azaz „Pech!”

 



2013: Mark Webber, a Red Bull F1-es pilótája cáfolja azokat a híreszteléseket, miszerint 2014-re elkötelezte volna magát a Porsche Le Mans-i projektje mellett. Végül az év befejeztével mégis bekövetkezett a váltás. Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél!

2012: A Bahreini Nagydíj pénteki napjának első szabadedzésén Lewis Hamilton, míg a másodikon Nico Rosberg futotta a leggyorsabb köridőt. Akkor persze még nem csapattársak voltak, Lewis csak a következő évtől csatlakozott Nico csapattársaként a Mercedeshez, ekkor ő még a McLarent erősítette.

2011: „Ez badarság. Az F1 nem eladó” – fakadt ki Bernie Ecclestone azon találgatásokat hallatán, melyek szerint a Rupert Murdoch által tulajdonolt News Corp (a mexikói milliárdos Carlos Slimmel is társulva) felvásárolná a világbajnoki sorozatot. A kereskedelmi jogtulajdonos erről hallani sem akart.

2010: A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo és a két érintett pilóta, Fernando Alonso és Felipe Massa is azt állítja, nincs köztük feszültség a Kínai Nagydíjon történt incidens miatt, és egyikükben sem maradt tüske. Alonso szemfüles és kissé szemtelen módon, a bokszutca bejáratánál előzte meg egy merész bevetődéssel csapattársát, így az ő autóján hajthatták végre a Ferrari szerelői elsőként a kerékcserét, miközben Massának kellett várakoznia, és nem fordítva.

2009: A McLaren nyilvánosan kiáll a Brawn GP mellett, és felszólal Ross Brawn csapata érdekében, hogy ők is részesüljenek az előző év TV-közvetítéseiből befolyt összegből. A Brawn GP újonc csapatként erre elméletileg nem lett volna jogosult, ám valójában mindenki tudta, hogy az istálló a Honda Racing projektjére épül, és annak egyenes vonalú folytatása, így a csapatok megszavazták nekik ezt a jogot, ami ellen azonban a Renault részéről Flavio Briatore áskálódott. Ez ellen a szerinte „álszent” manőver ellen szólalt fel nyilatkozatában Martin Whitmarsh.

2008: Max Mosley először szólal meg a nyilvánosság előtt nagy vihart kavart szexbotránya után, és nyilatkozatában elmondja, bízik benne, hogy a kínos eset ellenére elég támogatást kap ahhoz, hogy megtarthassa helyét az FIA elnöki pozíciójában.

2007: Bernie Ecclestone nyilatkozatában elárulta, nem véletlenül látogatott el személyesen a MotoGP Török Nagydíjára, mivel a helyszínen szerződést kötött az Istambul Park vezetőivel, mely szerint 2021-ig bezárólag e pályán rendezik az F1-es Török GP-t. A kereskedelmi jogbirtokos egyenesen úgy fogalmazott, Isztambul helye betonbiztos a következő másfél évtizedre az F1 naptárában. Valójában azonban mégsem így történt: 2012-ben már nem látogatott el ide a Formula-1 mezőnye.

 

2006: Fernando Alonso jót mulat azon, hogy hétről hétre újabb és újabb találgatások látnak napvilágot arról, hogy riválisai, Michael Schumacher, Kimi Raikkönen vagy épp Juan-Pablo Montoya mely csapatban folytatják jövőre pályafutásukat. Az ekkor még csak egyszeres világbajnok spanyol úgy fogalmaz, ez kifejezetten a kezére játszik a világbajnoki küzdelemben, mivel ő maximálisan a versenyzésre tud koncentrálni, míg a többieknek folyton a sajtóval, illetve a jövőjükkel kapcsolatos döntésekkel kell foglalkozniuk. Be is húzta az év végén második vb-címét a Renault-val, bár nyilván nem ez volt a fő oka.

2005: Fernando Alonso szerint a Renault nem fogja elkövetni még egyszer a tavalyi év hibáit, és kezdeti lendületük ezúttal a szezon második felére is kitart majd, így harcba szállhatnak a világbajnoki címért. Igaza lett, év végén csapata és ő maga is vb-elsőséget ünnepelt.

2004: Damon Hill szerint ideje lenne már lezárni a múltat és továbblépni Ayrton Senna tíz évvel ezelőtt bekövetkezett tragikus halálán. A brazil legenda akkori csapattársa egy friss nyilatkozatában úgy fogalmaz, habár ő is számos merész teóriát olvasott arról, mi okozhatta Senna végzetes kimenetelű balesetét, szerinte egész egyszerűen a brazil hibázott, noha ezt az embereknek nehéz elfogadniuk. Mint mondja, egyedül ő tudhatja Ayrtonon kívül, hogy milyen volt a Tamburellón hideg gumikkal átszáguldani azzal az autóval, és ezzel a tudással a birtokában meri kijelenteni, hogy csapattársa hibázott. Mint fogalmaz: „Miért ne történhetett volna így? Ő is csak emberből volt, és számtalan hibát elkövetett pályafutása során.”

 

2003: Ron Dennis a Schumacher-testvérek profizmusát dicséri azt követően, hogy Michael és Ralf nemcsak, hogy rajthoz álltak, de az első és a negyedik helyen célba is értek a San Marinói Nagydíjon azok után, hogy néhány órával a rajt előtt közölték velük édesanyjuk halálhírét.

2002: A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo életre szóló szerződést kínált Michael Schumachernek, egészen pontosan ezt találta mondani a sokszoros világbajnoknak: „Ha 100 éves korodig nálunk akarsz versenyezni, akkor 100 éves korodig nálunk fogsz versenyezni.”

2001: A Williams csapatvezetői üdvözlik a Ralf Schumacher magánéletében végbement változásokat, melyek hatására pilótájuk versenyeken nyújtott teljesítménye szerintük szemmel láthatóan feljavult. „Ralf elköltözött Monacóból, és végre nemcsak a yachtjával szórakozik, hanem a versenyzésre koncentrál” – fogalmazott Sir Frank Williams, aki szerint Ralf új barátnője, Cora Brinkmann is jó hatással van a németre. Azóta tudjuk, ez sem tartott örökké, hiszen a pár nemrégiben elég viharos körülmények között vált el. 

1996: Damon Hill a rekordkönyvekbe vágyik. Amennyiben a nürburgringi Európa Nagydíjon nyerni tudna, azzal (Jack Brabham, Jim Clark és Nigel Mansell után) ő lenne az F1 történetében mindössze a negyedik olyan versenyző, akit öt egymást követő nagydíjon elsőként intett le a kockás zászló. A rekordbeállítás végül elmaradt, williamses csapattása, Jacques Villeneuve elrontotta Hill örömét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: