DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Retro

F1-Archív: Schumacheréknél tabu az F1

Szerencsére nem arról van szó, hogy a hétszeres világbajnok fiát, Mick Juniort tiltanák el a formulaautózástól, ez a hír még 2004-re datálódik, amikor Ralf és Michael egymás ellen versenyeztek az F1-ben.

Egyvalamiről azonban épp ezért soha nem beszélgettek egymással, és ez az F1 volt. Néhány évvel korábban Michael ugyanezen a napon nyert pert egy tehetséggondozó ügynökség ellen, amely egy hasonmásán keresztül próbált meggazdagodni befektetőcégek becsapásával. Fernando Alonso tudja, mire van szüksége a Ferrarinak, Niki Lauda szerint pedig soha többé nem lesz Osztrák Nagydíj az F1-ben. Az elmúlt húsz esztendő legizgalmasabb március 31-i hírei közül szemezgettünk.

 



2014: Fernando Alonso úgy nyilatkozik, tudja, mire van szüksége a Ferrarinak ahhoz, hogy 2014-es F1-es modellje képes legyen felvenni a versenyt a legjobbakkal. Ő valószínűleg ekkor még nem Sebastian Vettel leigazolására gondolt…

2013: Jean-Eric Vergne kikéri magának, hogy folyton csapattársával, Daniel Ricciardóval hasonlítják össze a teljesítményét, mivel mint mondja, amíg nem tudnak a győzelemért harcolni, addig mindenkinek az a dolga, hogy a csapat szekerét vigye előre, és ennek az érdeknek rendeljen alá mindent. Ő állítása szerint mindig így tesz, nem holmi házon belüli csetepatéra fókuszál. Ha megnézzük, hogy ki hova jutott azóta, lehet, hogy jobban tette volna…

2011: Peter Sauber mexikói újoncát, Sergio Perezt dicséri, miután az élete első F1-es versenyét rögtön a pontszerző 7. helyen zárta Ausztráliában. Noha utólag őt és csapattársát, Kamui Kobayashit is kizárták technikai vétség miatt, de a pályán nyújtott teljesítménye valóban figyelemre méltó volt, főleg mivel egyedül ő tudta egy bokszkiállással teljesíteni a távot.

2010: Jaime Alguersuari úgy fogalmaz, soha nem tanult még semmiből annyit, mint a Michael Schumacher ellen vívott, szinte egész futamon átívelő párharcából. Noha a pontszerzéstől éppen a hétszeres világbajnok fosztotta meg a Toro Rosso 20 éves pilótáját, a spanyol ezt egyáltalán nem bánta, mivel 1-2 világbajnoki pontnál sokkal többet kapott ettől a küzdelemtől.

 

2009: Rubens Barrichello kijelenti, hogy a Brawn GP-nek világbajnok autója van, és az ő dolguk már csak az, hogy érvényesítsék a papírformát a bajnokság futamain. Ez így is lett, hiszen különösen az év első fele a Brawn GP dominanciáját hozta, és az idény végén Jenson Button első és máig egyetlen vb-címét ünnepelhette, igaz, Barrichello csak 3. lett az összesítésben Sebastian Vettel Red Bullja mögött.

2008: Pat Symonds szerint a Renault még mindig az előző év nehézségeinek a következményeit nyögi, amik főként Fernando Alonso távozásával és a szélcsatornában tapasztalt problémáikkal hozható kapcsolatba.

2007: Felipe Massa óva int mindenkit attól, hogy a Ferrarit a bajnokság toronymagas esélyesének tekintse csapattársa, Kimi Raikkönen fölényes melbourne-i győzelme után, mivel mint mondja, a McLaren nagyon közel van hozzájuk tempóban. A brazilnak igaza is lett meg nem is, hiszen az év nagy része Fernando Alonso és Lewis Hamilton világbajnoki párharcáról maradt emlékezetes, a végén viszont Raikkönen egy remek finissel behúzta pályafutása máig egyetlen vb-címét.

2006: A szezonnyitó Ausztrál Nagydíj pénteki szabadedzései után a címvédő Fernando Alonso (Renault) Jenson Buttont (BAR-Honda) nevezte meg legnagyobb kihívójaként a hétvégi győzelmet illetően, és a következő dicsérő szavakkal illette jelenlegi mclarenes csapattársát: „Jenson sosem hibázik, és minden körülmények között a maximumon teljesít.”

 

Trulli, Alonso és Heidfeld a 10 évvel ezelőtti Malajziai Nagydíj dobogóján

2005: Jarno Trulli szerint a Toyota még nem áll készen a győzelemre, és a Malajziai Nagydíjon elért második helyezése egy nem várt kiugró eredmény volt. Ennél magasabbra soha nem is jutott senki az F1-ben a Toyotával, amely hiába áldozott hatalmas összegeket F1-es projektjére, végül győzelem nélkül vonult ki a sorozatból.

2004: Schumacheréknél tabutéma az F1. Ezt Ralf Schumacher nyilatkozta, akinek állítása szerint bátyjával, az ekkor hatszoros világbajnok Michaellel soha nem beszélnek F1-ről. Minden másról igen, de ez az egy téma örök tabu marad számukra, mivel a pályán riválisokként tekintenek egymásra, és mindketten világbajnokok akarnak lenni.

2003: Niki Lauda rendkívül pesszimista kijelentést tesz az F1-es naptárból ez év végén kikerülő Osztrák Nagydíj jövőjével kapcsolatosan. Mint mondja, szerinte soha többé nem látogat el a száguldó cirkusz szülőhazájába. Ebben tévedett, 2014-ben nagy sikerrel rendezték meg az Osztrák Nagydíjat a Red Bull Ringen.

2002: Ralf Schumacher hamar túltette magát előzőnapi vereségén, amelyet hatalmas csatában szenvedett el bátyjától, Michaeltől a Brazil Nagydíj megnyeréséért. Mint mondja, legközelebb visszavágna. Ez nem sikerült neki, hiszen ebben az évben szerzett egyetlen nagydíjgyőzelmén ekkor már túl volt, két héttel ezen kijelentése előtt tudott nyerni Malajziában.

 

Ki mondaná meg, hogy nem Michael Schumachert látjuk ezen a 2001-ben készült képen?

2001: Michael Schumacher pert nyert hazájában egy tehetséggondozó ügynökséggel szemben, amely az F1-es legenda egy hasonmását, Frank Saasent használta fel arra, hogy Schumacher hírnevét meglovagolva támogatási összegeket csikarjon ki cégektől.

2000: Michael Schumacher nyíltan felszólalt a szurkolók biztonsági érdekében, és azonnali intézkedéseket kért az FIA-tól a kerék a kerék elleni csaták során az égbe szálló F1-es autók ellen, amik félő, hogy esetenként a nézőtéren landolhatnak.

1999: Jacques Villeneuve (BAR) zárta az élen a barcelonai teszt első napján, Alex Zanardit (Williams), Jarno Trullit (Prost) és Ralf Schumachert (Williams) megelőzve.

1998: Jacques Villeneuve éles kritikával illeti csapatát, a Williamst, amiért az közel sem épített olyan versenyképes autót neki, mint az előző évben. Mint mondja: „Jobb, ha inkább semmit nem mondok az idei autónkról”, majd hozzátette, a McLaren sokkal jobb technikával rendelkezik jelenleg, mint ők. 

1996: Damon Hill (Williams) fölényes győzelmét hozta a Brazil Nagydíj, amelyen a 2. helyet Jean Alesi szerezte meg mögötte, hatalmas csatában megelőzve Michael Schumachert és Mika Hakkinent. Az esőben kezdődő verseny elején Max Verstappen édesapja, Jos is brillírozott, és a 13. helyről egészen a 6. pozícióig masírozott előre az Arrows-zal, utána viszont megpördült, majd motorhiba miatt kiesett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: