DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

Retro – Tömeges rajtbaleset és Villeneuve második esélye

Ritkán adatik meg egy F1-es pilóta életében, hogy egy versenyt kétszer is a pole-pozícióból kezdjen meg, de egyszer se sikerüljön elfordulnia az élen az első kanyarban. Jacques Villeneuve-vel az 1997-es Brazil Nagydíjon ez is megesett.

Más kérdés, hogy utána még az első kör végén visszavette a vezetést Michael Schumachertől, és a végén, a leintésnél az ő győzelmének tapsolhattak a nézők. Ez volt a Williams századik nagydíja az F1-ben és egyben a 25. győzelme, míg Damon Hill a 75., Eddie Irvine az 50. F1-es futamán indult.

1997-ben Interlagos a világbajnokság második versenyének adott otthont, a nyitófordulót az ausztrál Melbourne-ben rendezték. Ott Jacques Villeneuve szerezte meg a pole-t a Williamsszel, viszont ő az első kanyarban kicsúszott, így magát a versenyt már David Coulthard (McLaren) nyerte.

Ilyen előzményekkel érkeztünk el a Brazil Nagydíjhoz, amelyet tehát ismét a kanadai kezdhetett az élről. Az első kanyar azonban megint csak kifogott rajta, újból a bukótérben találta magát, de nagy-nagy szerencséjére hátrébb, a mezőny közepén egy hatalmas tömegbaleset borzolta a kedélyeket, Rubens Barrichello autója pedig a rajtrácson ragadt. Piros zászló és új rajt – egy második esély az élettől Villeneuve-nek!



Az új rajtot követően megint Schumacher ért el elsőként az 1-es kanyarhoz, és Villeneuve az iménti esetből tanulva most már jóval óvatosabb volt, szépen besorolt a Ferrari mögé, a 2. helyre. Ez volt az ésszerű megoldás, hiszen a Williams egyértelmű erőfölényben volt ekkor az olasz gyártóval szemben, és ezt kihasználva a kanadai már az első kör végén visszavette a vezetést Schumachertől, amit innentől ki sem engedett a kezéből.

A német később ráadásul vissza is lassult, és végül csak az 5. helyen intették le, Gerhard Berger (Benetton-Renault), Olivier Panis (Prost-Mugen-Honda) és Mika Hakkinen (McLaren-Mercedes) is megelőzte őt, míg az utolsó pontszerző helyet Jean Alesi (Benetton-Renault) csípte meg.

Az 1997-es Brazil Nagydíj néhány perces videóösszefoglalója: 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: