DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Retro – Senna utolsó hazai győzelme

1993. március 28-án rendezték az az évi F1-es világbajnokság Brazil Nagydíját, amely a legendás Ayrton Senna utolsó hazai győzelmeként, egyben a McLaren századik F1-es futamelsőségeként vonult be a történelembe.

Ez volt az 1993-as F1-es szezon második versenye, egyben Senna első az évi győzelme. A nagydíj fő favoritjának előzetesen nem ő számított, hiszen a Williams erőfölényével indult az év, és ennek megfelelően Alain Prost és Damon Hill kettőse Interlagosban is kisajátította magának az első rajtsort. Mögülük viszont Senna indulhatott a 3., míg Michael Schumacher a 4. helyről.

A rajt után Michael Andretti és Gerhard Berger összeütközött, így ők ketten máris kiestek a versenyből, miközben Senna az első kanyar belső ívén elment Hill mellett, és feljött a 2. helyre. A legtöbbet a rajtnál Jean Alesi nyerte, aki egészen a 4. helyig kapaszkodott fel, ám a 2. körben Schumacher visszaelőzte őt.

A 11. körben Hill is visszavette a rajtnál elbukott pozícióját Sennától, aki így átmenetileg visszaesett a 3. helyre. A 25. körben még kilátástalanabbá vált a helyzet az ekkor már háromszoros világbajnok brazil kedvenc szemszögéből, miután stop&go büntetést kapott egy lekörözött versenyző sárga zászlónál történő megelőzéséért. Senna ezzel hátracsúszott Schumacher mögé a 4. helyre, és ekkor aligha fogadtak volna sokan a győzelmére. Pedig ez a verseny számos izgalmas fordulatot tartogatott még.



Hogy mást ne mondjunk, a 26. körben egyik pillanatról a másikra leszakadt az ég az interlagosi pálya felett, és noha a többség a bokszba hajtott esőgumikért, voltak, akik ezt már nem tudták megtenni, mert pont elhaladtak a bokszutca bejárata mellett, amikor az égi áldás megérkezett. Így járt Emerson Fittipaldi is, aki a célegyenes végén megpördült, a versenyben addig vezető Prost pedig már nem tudta őt kikerülni, így mindketten kiestek.

Ezt követően pályára hajtott a biztonsági autó, amire az F1 történetében ekkor került sor a legelső alkalommal. Schumachernek csapata elszúrta a bokszkiállását, a Benetton leesett az emelőről, és a jelentős időveszteség miatt Senna visszavette a némettől a korábban elvesztett pozíciót. A safety car mögött így aztán már Hill, Senna, Schumacher sorrendben sorakoztak a felek. Amint újra szabad utat kaptak, Senna a briten is átrágta magát, és innentől hátra se nézett – magabiztosan behúzta a győzelmet a hazai közönség nagy-nagy örömére. Ez volt az F1 egyik legnagyobb legendájának az utolsó győzelme, amelyet szülőföldjén szerzett. A brazil mellett Hill és Schumacher ünnepelhetett a dobogó két alsóbbik fokán, míg a McLaren századik Grand Prix-győzelmének örvendhetett. 

Az 1993-as Brazil Nagydíj legizgalmasabb eseményei Murray Walker és James Hunt tolmácsolásában: 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: