DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Retro

F1-Archív: Halálos fenyegetések Verstappen miatt

Eddie Jordan csapatfőnök kapta őket még 2004-ben, miután nem a ma a Toro Rossóból ismert Max Verstappen apját, Jost szerződtette arra az évre. A holland két évvel korábban az Arrowsnál és a Saubernél is hoppon maradt…

Az elmúlt 20 év március 18-án publikált F1-es híreit tartalmazó összeállításunkban többek között az is kiderül, miért hallgatták ki tanúként Charlie Whitingot Ayrton Senna tragikus balesete után három évvel, és ki volt az a szakember a Ferrarinál, aki már 2005-ben megálmodta a Fernando Alonso-Kimi Raikkönen versenyzőpárost.

 



2014: A Red Bull még mindig csak nyomozza annak okát, hogy pontosan milyen műszaki meghibásodás miatt esett ki az Ausztrál Nagydíjon Sebastian Vettel a versenyből. A négyszeres világbajnokot ennek az évnek az elején több technikai hiba sújtotta, mint előtte négy év alatt összesen.

2013: A McLaren vezetői tagadják azokat a spekulációkat, melyek szerint visszatérhetnek előző évi, 2012-es F1-es modelljük használatához, miután a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon Jenson Button erejéből csak egy szerény 9. helyre futotta az új modellel, ez pedig komoly visszalépés volt az előző idény látott csúcsformájukhoz képest.

2012: Jenson Button és a McLaren győzelmével zárult az év első versenye, az Ausztrál Nagydíj, amelynek eredményhirdetésén a britet Sebastian Vettel (Red Bull), valamint saját mclarenes csapattársa, Lewis Hamilton fogott közre a dobogón.

 

2011: Kamui Kobayashi (Sauber) elismeri, hogy nem tud elvonatkoztatni a szülőhazájában pusztító cunami rombolásának következményeitől, és képtelen maximálisan az előtte álló F1-es idény kihívásaira koncentrálni, mivel folyton csak bajba jutott honfitársaira gondol.

2010: A McLaren visszavásárolta a Mercedestől a wokingi istállóban a németek által tulajdonolt részvények többségét, miután a Mercedes átvette a Brawn GP irányítását. A német gyártó innentől csak 11%-os tulajdonjoggal bírt a McLarenben.    

2009: Fernando Alonso (Renault) és Jenson Button (Brawn GP) is komoly kritikát fogalmazott meg az FIA illetékes döntéshozóival szemben, akik kevesebb mint két héttel a szezonrajt előtt jelentős szabályváltozást jelentettek be az F1-et illetően: a jövőben nem a legtöbb pontot szerző versenyző, hanem a legtöbb győzelmet begyűjtő pilóta lesz év végén világbajnokká koronázva. Szerencsére hamar elvetették ezt az őrült ötletet, és 2010 év végén is a legtöbb pont tulajdonosát hirdették ki világbajnoknak, aki speciel épp Button lett.

2008: A Renault csapatfőnöke, Flavio Briatore újonc pilótája, Nelsinho Piquet védelmére kelt, miután a brazil szörnyen gyenge bemutatkozó versenyt futott Melbourne-ben. Briatore állítása szerint türelmesek Piquet-vel, és nem helyeznek rá nyomást, annak ellenére, hogy teljesítménye eddig jócskán elmarad csapattársa, Fernando Alonso mögött. Mint tudjuk, később, Szingapúrban már volt nyomás, és a kis brazilt „beleutasították” a falba, de ez már egy másik történet…

 

2007: A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh kijelenti újonc pilótájáról, Lewis Hamiltonról, hogy egy nap egészen biztosan világbajnok lesz, miután az ifjú brit Ausztráliában dobogós helyezéssel mutatkozott be az F1-ben a vb-címvédőként a csapathoz érkező Fernando Alonso oldalán.

2006: Giancarlo Fisichella (Renault) szerezte meg a pole-pozíciót a szezon második versenyhétvégéjén, a Maláj Nagydíjon, az olasz mögött Jenson Button (BAR-Honda) zárta a második helyen a kvalifikációt. A vb-címvédő Fernando Alonso ezen a napon csak a 8. lett a Renault-val, miközben a két Ferrari-pilótát, Michael Schumachert és Felipe Massát egyaránt motorprobléma hátráltatta. Másnap Fisichella a győzelmet is behúzta.

2005: Rory Byrne, a Ferrari főtervezője szerint Michael Schumacher és Rubens Barrichello után Fernando Alonso és Kimi Raikkönen lehet majd a Scuderia új nyerőpárosa. Részben igaza lett, hiszen 2007-ben Raikkönen vb-címre vezette a Ferrarit, ami később, 2010-ben és 2012-ben Alonsónak is hajszák híján sikerült, 2014-ben pedig valóban láthattunk egy olyan évet is, amikor a két klasszis egymás oldalán versenyzett az olasz istállónál.

2004: Eddie Jordan csapatfőnök állítása szerint halálos fenyegetéseket is tartalmazó emaileket kapott holland szurkolók egy csoportjától, amiért Jos Verstappen (Max apja) helyett Giorgio Pantanót szerződtette arra az évre.

 

Idilli kép a Jordannél 2004 elejéről - a hollandoknak nem tetszett...

2003: Fernando Alonsónak megjött az étvágya a sikerre, és azok után, hogy az Ausztrál Nagydíjon pontszerzéssel mutatkozott be a Renault-nál, lehetőleg Malajziában is pontokat szerezne. Utólag elmondhatjuk: túltejesítette a feladatot, hiszen ezen a versenyen ünnepelte élete első F1-es pódiumát.

2002: Jos Verstappen kétszeresen is hoppon maradt. Előbb az Arrows jelentette be néhány héttel a szezonrajt előtt, hogy mégsem ő lesz a csapat egyik pilótája, majd ezen a napon a Sauber is közölte vele, nem őt szánja tartalékpilóta szerepébe.

2001: Michael Schumacher (Ferrari) nyerte a Maláj Nagydíjat, megelőzve csapattársát, Rubens Barrichellót, valamint a mclarenes David Coulthardot. A német ezzel zsinórban hatodik győzelmét aratta, az előző év utolsó futamait is beleszámítva.

2000: A nemzetközi szaksajtó arról számolt be, hogy a Telefonica spanyol telekommunikációs vállalat közelebb került a Minardi felvásárlásához, és a hírek szerint 2001-ben egy spanyol nemzeti csapatot indítanának az F1-ben. Ez végül nem valósult meg, egy spanyol tehetség viszont feltűnt a továbbra is olasz tulajdonú kiscsapatban, Fernando Alonso személyében.

 

Telefonica helyett Alonso érkezett a Minardihoz 2001-ben

1999: A Stewart istálló pilótapárosa, Rubens Barrichello és Johnny Herbert zárta az élen a barcelonai teszt aktuális napját, megelőzve a Jordan kettősét, Heinz-Harald Frentzent és Damon Hillt.

1998: Az FIA hivatalos közleményben tudatta az F1 résztvevőivel, hogy az Ausztrál Nagydíjon történtek után – amikor David Coulthard a verseny végéhez közeledve látványos módon elengedte Mika Hakkinent a célegyenesben, ezzel átadva a győzelmet mclarenes csapattársának – komolyan szankcionálni fogják a csapatutasításokat, és minden olyan esetet, amely szembemegy a sportszerűség fogalmával.

1997: Bár Ayrton Senna tragikus imolai halálesete jó három évvel korábban történt, a bírósági ügy még ekkor sem zárult le a baleset körülményeinek kivizsgálását illetően. Ezen a napon Charlie Whitingot, az FIA versenydelegátusának tagját idézték be a bíróság elé tanúként, akinek arra a kérdésre kellett válaszolnia, vajon Senna csapata, a Williams végrehajtott-e a tragikus baleset előtt nem megengedett változtatásokat a pilóta autóján. Ennek gyanúja azután merült fel, hogy a balesetet követően a Williams kivette az autóból az ún. fekete dobozt, ami alapján rekonstruálni lehetett volna a történteket. Whiting azonban a Williams védelmére kelt, amikor a bíróságon elmondta: „Én engedélyeztem a Williams képviselőinek, hogy eltávolítsák a fekete dobozt közvetlenül a baleset után – de az erőfeszítéseink, hogy kinyerjünk belőle bármilyen adatot, kudarcot vallottak, mivel a rendszer a becsapódás hatására megsérült.” Ez azonban ellentmondott egy gumimérnökként dolgozó, az előzőnap tanúként beidézett szakember állításának, aki úgy vallott, a fekete doboz sértetlen volt, és azt ő vette ki a roncsból a baleset után. Végül az ügy pontos részleteire sosem derült fény. 

1996: Az F1-ből frissen visszavonult Mark Blundell IndyCaros bemutatkozása nem sikerült a legjobban. A célegyenes végén elromlott a féke, és 320 km/órás sebességgel a korlátnak csapódott. A hajmeresztően nagy bukást megúszta egy lábtöréssel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: