DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Retro

Retro – A nap, amikor beindult a Mansell-henger

A március 1-je a Dél-afrikai Nagydíjak napja, hiszen négyet is rendeztek ezen a napon az F1 története során. Most az 1992-es futamnak nézünk utána, ami előrejelzett egy hatalmas erőfölényt a szezonra.

1992-ben hét év távollét után tért vissza a Formula-1 Kyalamiba, ahol viszont már egy teljesen átszabott pálya fogadta a mezőnyt - csak egy rövidebb szakaszt őriztek meg a korábbi vonalvezetésből, és immár azon is ellentétes irányban kellett haladni.

Amilyen sokat változott a pálya, annyira stabil maradt az élcsapatok felállása - a Williamsnél a Mansell-Patrese, a McLarennél pedig a Senna-Berger páros folytatta a pontgyűjtést, a Ferrarinál ottmaradt Jean Alesi, a Benettonnal pedig megkezdte első teljes szezonját Michael Schumacher. Két világbajnok azonban hiányzott a mezőnyből, hiszen Nelson Piquet visszavonult, Alain Prost pedig jobb lehetőség híján egyéves szabadságát töltötte.

Dppi_00001535_001



Mansell mondhatni ott folytatta dél-afrikai szereplését, ahol a legutóbbi itteni verseny során befejezte. 1985-ben ugyanis a pole-ból rajtolva nyert, önmaga második győzelmét szerezve. Most, ismét a Williams színeiben vezetve újfenn elhódította az első rajthelyet, ráadásul az autó egész éven át tartó dominanciájának első jelét mutatva úgy, hogy hét tizeddel volt gyorsabb a második helyezett Sennánál.

Berger állt a harmadik, Petrese pedig a negyedik helyen, de a rajtnál az olasz azonnal átugrotta a két McLarent, ezzel fellépve csapattársa mögé. Berger ráadásul egészen a hatodik helyre esett vissza, hiszen Alesi és Schumacher is megelőzte az első kör végéig.

A futam aztán viszonylag kiszámítható mederben folyt, hiszen talán még arra is lehetett számítani, hogy mindkét Ferrari motorhiba miatt feladja majd a küzdelmet - Alesi emiatt a 4., Ivan Capelli pedig a 7. helyről hullott ki.

Az élen Patrese minden igyekezete ellenére sem tudta tartani a lépést Mansellel és végül 25 másodperces hátrányban futott be a második helyen a győztes brit mögött. Senna remek vezetéssel tartani tudta a harmadik pozíciót, míg Schumacher rövid pályafutása legjobb eredményét érte el azáltal, hogy csak éppen lemaradt a dobogóról.

És ami Nigel Mansellt illeti, ez csak az első győzelem volt abból a sorozatból, amelynek köszönhetően már az év nyarán világbajnokként ünnepelhette magát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: