DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

Retro – Schumacher a vadászgép ellen

Mi lenne gyorsabb, mint egy F1-es versenyautó? – ez járhatott Michael Schumacher és a Ferrari fejében, amikor egy Eurofighter vadászgép ellen álltak ki gyorsulási versenyre.

Az összecsapásra 2003. december 11-én került sor, a Róma közelében levő Baccarini katonai repülőtéren. A negyedik világbajnoki címét gyűjtő Schumacher és a vadászgép futamát kettős évforduló inspirálta: a repülés 100. évfordulója, valamint a Formula-1 előtti korszak legendás versenyzője, Tazio Nuvolari halálának 50. évfordulója. Nuvolari Alfa Romeójával már 1931-ben összemérte tudását egy repülőgép ellen, akkor utóbbi nyert. A Ferrari számára sem volt idegen ez a különleges versenyforma: 1981-ben Gilles Villeneuve-öt eresztették össze egy F-104-gyel.

Villeneuve ezer méteren csapott össze a géppel – és győzte le azt –, 2003-ban három versenyszámot jelöltek ki: a 600, 900 és 1200 méteres távot. A repülőnek egy fontos szabályt kellett betartania, a kerekei nem emelkedhettek el a felszínről. Az Eurofighter Typhoont megszabadították fegyvereitől, így „csupán” 21 000 kilogrammot nyomott, szemben a Ferrari F2003-GA 600 kilogrammos tömegével.



Az esemény nem kis nyilvánosságot kapott, az olasz televízió élőben közvetítette. A 600 méteres mérkőzésen Schumacher legyőzte ellenfelét, mivel a vadászgép gyorsulását a rövidebb szakaszon hátráltatta a súlya, igaz, csak 0,2 másodperces különbséggel. Ahogy ezek után várni lehetett, a következő két versenyszámot már az Eurofighter és pilótája, Maurizio Cheli olasz űrhajós vitte.

Szám

Schumacher

Cheli

600 m

9,4 s

9,6 s

900 m

13,2 s

13 s

1200 m

16,7 s

14,2 s

 

Schumacher produkciója – ahogyan már említettük Novulari és Villeneuve próbáját – nem volt újdonság, azóta viszont még többen lemásolták a nem mindennapi küzdelmet. Lewis Hamilton már a Mercedesnél szerepelt, amikor a Brit Királyi Légierő egyik gépe ellen eresztették össze. Ha repülőkről van szó, az élen persze a Red Bull jár, Daniel Ricciardo és David Coulthard is részt vett már ilyen mókában, egy másik alkalommal pedig Sebastien Buemi és Besenyei Péter mellé raliautójával beszállt Jari-Matti Latvala is. Zárásként egy sor videót gyűjtöttünk össze az említett kísérletekről.

 

Villeneuve 1981-ben

Lewis Hamilton a közelmúltban

Daniel Ricciardo F/A-18 Hornet vadászgép ellen

David Coulthard

Besenyei, Buemi és Latvala

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: