DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Ralikrossz

Két magyar dobogós a ralikrossz-Eb-n

Hazai szempontból kitűnően alakult a francia versenyhétvége, hiszen az ERX-ben Szabó Krisztián, az S1600-ban Marton Gergely végzett másodiként, és több másik magyar pilóta is az elődöntőkig jutott. A világbajnokság a szokásos végeredményt hozta: újra Kristoffersson győzött.

A bretagne-i Loheac falucskát, egészen pontosan az itt található ralikrosszpályát minden évben egyszer óriási tömeg szállja meg: a 2018-as ralikrossz-világbajnokság – illetve az ezt kísérő Európa-bajnokságok – hétvégéjére összesen 80 ezer látogató volt kíváncsi. Ennyi szempár volt tanúja a magyar pilóták remeklésének a kontinentális mezőnyökben.

Szabó Krisztián, a kétszeres 1600-as bajnok először indult az Euro RX (Supercar) kategóriában, de azonnal felvette a ritmust: az első kvalifikációs futamot rögtön megnyerte, a négy menet összesítése alapján pedig második helyen végzett. Az EKS – a 2016-os világbajnok, Mattias Ekström csapata – Audijával versenyző 26 éves pilóta a második elődöntőben újabb elsőséget szerzett, a finálét pedig a második rajtpozícióból kiváló második helyen zárta, másfél tizedmásodperccel Cyril Raymond mögött, valamint ugyanennyivel megelőzve a tavalyi Európa-bajnok Anton Marklundot. Ebben a kategóriában még három magyar szerepelt: Kárai Tamás is elődöntőig jutott, Szabó futamában hatodikként ért célba. Csucsu 17. helyen, Mózer Attila 25.-ként végzett.



A Super 1600-ban Marton Gergely remekelt, aki a négy kvalifikációs futam összesítése alapján harmadik helyen állt, aztán elődöntőjében második pozícióban végzett. Ezzel a fináléban harmadik rajthelyet harcolt ki magának, ahonnan előrelépett egy pozíciót, és Aydar Nuriev mögött másodikként végzett – éppen a bajnokság éllovasát, Artis Baumanist utasította maga mögé. A pontversenyben negyedik helyre felugró Marton eddigi legjobb eredményét érte el az elsőkerék-hajtású kategóriában, korábban a barcelonai szezonnyitón végzett harmadikként. A kategória másik magyarja, Szíjj-Jolly Zsolt hatodik helyezettként zárta az elődöntőt.

A hétvége fő műsorszáma, a ralikrossz-vb nyolcadik fordulója a kvalifikációk során Johan Kristoffersson fölényét hozta, aki négyből három kvalifikációs futamot is megnyert. Az első elődöntőben azonban megelőzte őt Mattias Ekström – aki a Q2-t is vitte –, így a döntőben csak a harmadik rajtkocka jutott neki. Kristoffersson második körös jokere után sorban átlépte a többieket, így végül újabb győzelmet könyvelt el, a hetediket idén. Az egészen szoros befutónál a svédet és az utolsó, azaz hatodik Sebastien Loeböt csupán 1,6 másodperc választotta el egymástól, Andreas Bakkerud és Petter Solberg futott be a dobogós pozíciókban Mattias Ekström és Timmy Hansen előtt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: