DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Ralikrossz

Hazai győzelem Svédországban, két magyar az Eb döntőjében

A címvédő távollétében zajlott a WRX versenye Höljesben, ahol ismét Kristofferssonnak jött ki a lépés. Szabó Krisztián személyében a Super 1600 kategóriában magyar versenyző is dobogóra állt.

A ralikrossz-világbajnokság éllovasa, Johann Kristoffersson uralta a versenyhétvégét Svédországban: a Volkswagen versenyzője a leggyorsabb volt a kvalifikációs futamokat követően – négyből kettőt nyert, majd az elődöntőben és döntőben sem talált legyőzőre. A köztes eredménylistán csapattársa, Petter Solberg és Sebastien Loeb következett mögötte, a maradék egy-egy kvalifikációs futam nyertesei, de a fináléra átalakultak az erőviszonyok: a pole-pozícióban lefulladó Solberg nem jutott tovább a második elődöntőből, melyet Andreas Bakkerud nyert.

A dobogóra végül a norvég és Loeb állt fel, Timmy Hansen, Kevin Eriksson és a legjobb hatban idén először szereplő Janis Baumanis volt a finálé további sorrendje. Lukács Kornél „Csucsu” 22. helyen zárt, a második kvalifikáció nullázása után nem volt sok esélye a javításra.



Mattias Ekströmöt nem csupán a döntő, de a versenyhétvége szereplői között is hiába keresnénk. Höljes egybeesett a DTM norisringi futamával, az Audi preferenciái miatt pedig Ekström utóbbit választotta. Azzal, hogy fenntartotta DTM-es bajnoki reményeit, a ralikrossz-vb-n messze került a címvédés esélyétől: lemaradása 38 pontra rúg Kristofferssonhoz képest, ami a ralikrossz pontozásában nagyon nehezen ledolgozható lemaradás.

Hat magyar indulója is volt a hétvégének, melyre a világbajnokságot mindkét Európa-bajnokság elkísérte. Az elsőkerekes Super 1600 mezőnyében két magyar is a döntőbe került: Szabó Krisztián második lett a szintén Volland Racinggel szereplő Artis Baumanis mögött, másik csapattársa, Marton Gergely hatodik helyet ért el, szezonja legjobb eredményét. Szíjj Zsolt 18. helyen zárt.

 

A Supercar Európa-bajnokságban kevésbé örülhetünk honfitársaink sikereinek: az előző két versenyen döntőben küzdő Kiss Pál Tamást 32., utolsó helyen rangsorolták, mivel az első előfutamon ütközött, és megsérült Peugeot-jának bukócsöve, ezért nem vehetett részt a továbbiakban. Kárai Tamás 22. helyen zárta a hétvégét, melynek döntőjében az ugyancsak svéd Anton Marklund idei második győzelmét szerezte.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: