DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Ralikrossz

WRX: Végre nem Ekström győzött

A fordulatos döntő utolsó körében egy defekt döntött a győzelemről Belgiumban. Mattias Ekström, az első három forduló nyertese még a dobogóra sem állt fel. Magyar szempontból gyengén alakult a hétvége.

Rendkívül izgalmasan folyt a finálé Mettet-ben, a ralikrossz-világbajnokság negyedik állomásán. A pole-pozícióból induló Petter Solberg a második körig vezetett, itt azonban hibázott és szélesen fordult. A norvég visszatéréskor Andreas Bakkeruddal ütközött, akit a gumifalba irányzott, ahol véget is ért versenye.

A vezetést a második pozícióból induló Timmy Hansen örökölte meg, míg a második pozícióért Mattias Ekström, Johan Kristoffersson és Solberg csatázott. Ekström egészen az utolsó körig tartotta a pozíciót, ekkor azonban honfitársa elment mellette. Hogy mennyire értékes volt ez az előzés, az pillanatokkal később bebizonyosodott: Hansen defektet szenvedett az ugratón, Kristoffersson pedig megelőzte, és megnyerte a döntőt.

Hansen 11 ezredmásodperc előnnyel megtartotta a második pozíciót Solberggel szemben. A kétszeres világbajnok először állt dobogóra idén, és csapatfőnökként is volt oka az ünneplésre: a PSRX Volkswagen első 2017-es győzelmét szerezte. Az istálló végig a leggyorsabbnak bizonyult a hétvége folyamán, Solberg egy, Kristoffersson három kvalifikációs futamot nyert. Mattias Ekström, aki, mint a későbbi események mutatják, karnyújtásnyira volt a győzelemtől, végül dobogóra sem tudott állni.

Kristoffersson, Hansen, Solberg és Ekström mögött Eriksson volt az utolsó célba érő. A nagy nevek közül Sebastian Loeb hiányzott a legjobb hat közül, ő az elődöntőben falnak ütközött, és bár sokáig továbbjutást érő helyen haladt, végül sérült Peugeot-jával nem sikerült a bravúr. A mezőny állandó magyar résztvevője, Csucsu a 24. helyen végzett, előtte zárt Kárai Tamás, aki erre az egy versenyre nevezett a WRX-ben.



Belgiumban idei második versenyét teljesítette a Super 1600-as Európa-bajnokság, melynek döntője – melyet Kasparas Navickas nyert Janno Ligur előtt – magyar résztvevő nélkül zajlott. Szabó Krisztián az elődöntőben maradt le a továbbjutásról, Marton Gergely 14. helyen fejezte be a hétvégét, míg Szíjj Zsolt 24. helyet szerzett a kvalifikációs futamok alapján.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: