DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Ralikrossz

Végre gyári támogatást kap Petter Solberg

A kétszeres ralikrossz-világbajnok eddig privát Citroennel versenyzett, az új szezonban azonban Volkswagenre vált: a WRC-ből kiszálló márka komolyabban veszi a WRX-et.

A 2003-as WRC-bajnok, Petter Solberg 2014-es indulása óta szerepel a ralikrossz-világbajnokságon, melyet saját csapata, a PSRX által felkészített Citroennel megnyert az első két szezonban. 2016-ban nem sikerült újonnan címet védeni, a gyenge utolsó fordulót követően pedig Solberg végül csak negyedikként zárta az összetettet. Míg több ellenfele autógyártók támogatását élvezhette, furcsa módon épp a széria legeredményesebb versenyzője indult független státuszban.

Idén a 42 éves norvég megkapja a kiérdemelt hátteret, amely egyben márkaváltást is jelent: a PSRX a Volkswagen Motorsport partnere lesz, a csomag része partnerként a Monster és a VW Sweden is. A csapat egy másik Polót is felkészít, melyet Johan Kristoffersson vezet, aki tavaly elhappolta a bajnoki második helyet Solberg elől. Ő korábban is a Volkswagen versenyzője volt.



„Az igazat megvallva ez az, amiről álmodtam. Nagyon keményen dolgoztunk, hogy összerakjuk ezt a megállapodást, és időbe is telt, amíg célt értünk” – mondta Solberg, aki egy régi ismerőssel egyesíti újra erejét: a technikai igazgató Francois-Xavier Demaison korábban a Subarunál és saját ralis csapatánál is együtt dolgozott vele. „Őszintén hiszen, hogy jelentős erőt képviselünk az idei bajnokságban. Láttuk, mire képes a Volkswagen a motorsportban, nézzünk csak rá a dominanciára a Dakarban és WRC-ben. Hihetetlen, hogy velük dolgozhatok a jövőben.”

A Volkswagen az amerikai Global Rallycross sorozatot már meghódította, az elmúlt két idényben Scott Speeddel megnyerték a bajnoki címet. A megnövekedett világbajnoki jelenlét a WRC-ből való kiszállást követi: Solberggel jók az esélyek arra, hogy a márka 2017-ben is vb-címért harcoljon. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: