DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Ralikrossz

Mi az a ralikrossz?

Már magyar Európa-bajnoka is van a talán kissé még mindig szokatlan hangzású, ám egyre népszerűbb szakágnak. Szabályok, versenyzők, kategóriák: minden, amit kezdésként tudni érdemes.

A ralikrossz gyökerei a 60-as évekbe, Angliába nyúlnak vissza, de igazán komoly népszerűségre az utóbbi években tett szert. Az addigi Európa-bajnokság 2014-ben kapta meg a Nemzetközi Automobil Szövetségtől, az FIA-tól a világbajnokság státuszát. Ezzel a sorozat előkelő társaságba került, hiszen jelenleg mindössze négy másik sorozat van, amelyik ezt a rangot viseli: a Forma-1, WTCC (túraautó-világbajnokság), WRC (rali-világbajnokság) és WEC (hosszútávú világbajnokság).

A ralikrossz sikere azóta is felfelé ível, a sorozat egyre nagyobb publicitáshoz jut a világsajtóban, ezzel egyidejűleg pedig nő a rajongók érdeklődése is. Arénajellegű pályák, rövid, de éppen ezért pörgős futamok, test-test elleni csaták és sztárversenyzők, akik komoly hírnévvel érkeznek új sportágukba: minden feltétel adott, hogy a ralikrossz még ismertebbé és kedveltebbé váljon a jövőben. Sokan vannak, akik nem értik, honnan a ralikrossz hirtelen népszerűsége – általában addig, amíg nem látnak egy versenyt. De mit kell tudni róla?



Szabályok

A ralikrosszversenyek rövid, nagyjából egy kilométeres, zárt pályákon zajlanak, ahol váltakoznak az aszfaltozott és murvás szakaszok. A hagyományos pályaversenyek szabadedzésekből, időmérőből, végül pedig egy-két futamból tevődnek össze, a ralikrosszban azonban már az időmérő is tényleges futam. A világ- és Európa-bajnokság szereplői négy kvalifikációs futamon vesznek részt, ahol nemcsak egymás, hanem az óra ellen is harcolnak.

Összeadott időeredmények alapján a leggyorsabb 6-6 versenyző jut az elődöntőkbe, közülük 6 a döntőben küzdhet meg a végső győzelemért. Bajnoki pontok azonban nem csupán a döntő helyezéseiért járnak, hanem az elődöntőért és kvalifikációs futamokért is. Egy Forma-1-es hétvégén egyetlen másfél órás versenyt tartanak, a főszerepben a stratégiával. Egy ralikrosszos hétvége 5-6 körös futamok szinte végtelen sora, melyek túl rövidek ahhoz, hogy a résztvevők akár egy pillanatra is kiengedjenek.

Egy további fogalom a Joker-kör: a versenyzőknek minden futam egyik körét egy alternatív, hosszabb pályaszakaszon kell teljesíteni. A Joker időzítésével gyakran lehet pozíciókat nyerni vagy bukni.

Versenyzők

A versenyek rajtrácsán ismerős nevek köszönnek vissza: olyan sztárpilóták váltottak a ralikrosszra az elmúlt években, akik más sorozatokban komoly sikereket értek el korábban. Az egykori ralivilágbajnok, Petter Solberg nyerte az első két világbajnoki címet, őt a Német Túraautó Bajnokság (DTM) kétszeres nyertese, Mattias Ekström fosztott meg idén trónjától. De még csak nem is ők a mezőny legismertebb tagjai: Sebastien Loeb, a kilencszeres ralivilágbajnok és a kaszkadőrvideóiról világhíres Ken Block is állandó induló. Az sem véletlen, hogy Magyarország korábbi legeredményesebb formaautósa, Kiss Pál Tamás is a ralikrosszban lépett új utakra, Szabó Krisztián pedig három autókrossz Európa-bajnoki cím után váltott a sportágra.

Kategóriák

A világbajnokságot számos kategória kíséri, melyek közül kettő az FIA Európa-bajnoksága. Az ERX ugyanolyan 600 lóerős, összkerékhajtású, közúti autókon alapuló Supercaroknak szól, mint a világbajnokság. A Super 1600-ban elsőkerekes, 1.6-os motorú autók vesznek részt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: