DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Ralikrossz

Szabó Krisztián Európa-bajnok!

A skodás magyar versenyző a Ralikrossz Európa-bajnokság S1600-es kategóriájában remek teljesítménnyel elhódította a koronát Ulrik Linnemann elől a németországi Esteringen.

Szabó Krisztiánon és Ulrik Linnemannon kívül más még futamot sem nyert a ralikrossz-világbajnokságot kísérő Európa-bajnokság Super 1600-as kategóriájában, három-három arányban osztoztak a szezon győzelmein. A kettőjük között döntő versenyre, a németországi Esteringre a dán pilóta érkezett előnyben: 114 ponttal rendelkezett, miközben magyar üldözője 108-cal.

A szombati napon végig hasonló tempót diktált a két esélyes, három kvalifikációs futam alapján azonban Linnemann állt az összesített második, Szabó Krisztián a harmadik helyen. Bajnoki lemaradása miatt arra volt szüksége, hogy lehetőleg a hétvége mindhárom pontokat érő fázisában – a kvalifikációs futamok után, az elődöntőben és döntőben is – ellenfele előtt legyen, hiszen bár a ralikrossz Európa-bajnokságon 30 pontot is kiosztanak egy fordulón, a szórás nem túl nagy, a finálét leszámítva minden helyezettet 1-1 pont választ el. A Volland Racing versenyzője az első nap végén még úgy nyilatkozott, akkor nyerheti meg a címet, ha a sors is így akarja.



A vasárnapi negyedik előfutam száradó pályán zajlott, minél későbbi csoportba került valaki, annál jobb körülmények között versenyezhetett. Szabó Krisztián emiatt zárt csak a 8. pozícióban, műszaki hibával küzdő ellenfele viszont még hat hellyel hátrébb zárt, így a köztes eredménylistán is változott a sorrend: a kvalifikáció összesítését Szabó a negyedik, Linnemann a hatodik helyen zárta. A differencia 4 pontra csökkent.

Az ellenfelek ugyanabba az elődöntőbe kerültek, a másodikba: szoros csatában, de Szabó megnyerte ezt Linnemann előtt, ami azt jelentette, hogy 3 pontra zsugorodott a differencia, és már csak a döntő volt hátra.

A második rajthelyről induló Szabó Krisztián itt magabiztos vezetéssel lett újra első, míg Linnemann-nak csak a harmadik hely jutott – a különbség megfordult, a versenyző egyetlen pont különbséggel megszerezte a 2016-os bajnoki címet. A korábbi autókrosszos csupán második évében új szakágában is a csúcsra ért: személyében először nyert magyar versenyző ralikrossz Európa-bajnoki címet.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: