DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Ralikrossz

Szabó Krisztián jól kezdett Portugáliában

Élete második FIA Ralikrossz Európa-bajnoki futamát teljesíti a hétvégén a korábbi háromszoros autókrossz Európa-bajnok Szabó Krisztián, aki az idei kontinensbajnokság portugáliai Montalegrében sorra kerülő nyitófordulóján az első napot a Super1600-as kategória 8. helyén zárta.

A 22 éves magyar pilóta tavaly Olaszországban rögtön dobogóval mutatkozott be a Super1600 legrangosabb nemzetközi megmérettetésnek számító Európa-bajnokságon, és a mostani, portugáliai versenynek is a döntőbejutás céljával vágott neki. Ehhez a szombati három előfutamban az első komoly lépéseket megtette, hiszen 10., 7. és 15. helyének köszönhetően összesítésben a 8. helyről várhatja a vasárnapi utolsó előfutam rajtját. Az elődöntőkbe a legjobb 12, a döntőbe a legjobb 6 pilóta jut be.

Fotó: Johnny Loix


„Az időjárás lehetne jobb is, mert nagyon szakad az eső, de ezt leszámítva, minden rendben” – kezdte nap végi beszámolóját Krisztián. „A pályán most járok először, de tetszik, és folyamatosan gyorsulok rajta. Az autó kifogástalanul működött egész nap, így maximálisan a minél jobb köridőkre és az ellenfelek legyőzésére koncentrálhattam. Az első előfutamom nem volt olyan rossz, itt semmi különös nem történt, és a 10. lettem.”

„A második előfutamban már sikerült növelnem a tempót, és a 7. legjobb időt futottam Bessyvel, merthogy így kereszteltem el a Volland Racing által felkészített Skoda Fabia Mk2-esemet. Itt Nikita Misyulya mögém jött vissza a Joker-körről, de az utolsó előtti kanyarban – egy kicsit rajtam is elfordulva – megelőzött. Kemény manőver volt, de talán belefért, a versenybírók mindenesetre utolsó figyelmeztetésben részesítették. A 7. hely így se volt rossz, de tudom, hogy lehetett volna még akár ennél jobb is. A harmadik előfutam sajnos már nem sikerült ilyen jól. Egyből kimentem Joker-körre, de két versenyzőtársam is velem tartott, és hárman egy nagyon lassú versenyző mögé tértünk vissza a rendes nyomvonalra, aki borzasztóan feltartott minket, ezért lett ott csak 15. időm. Összességében ezzel együtt is pozitív első napunk volt itt Portugáliában, és remélhetőleg innen már csak egyre jobb lesz. Vasárnap tovább támadunk!” – tette hozzá végül a magyar pilóta.

Fotó: Johnny Loix
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: