DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Rali

Újabb sportágban próbálja ki magát a Magyar Kupa ezüstérmese

Új sportág, új autó, új pálya – egy teljesen új kihívás vár Hangodi Bendegúzra: a HQ Racing fiatal pilótája a raliban próbálja ki magát egy Opel Adam volánjánál a december 8-9-én Veszprémben megrendezésre kerülő Mikulás Ralin.

A Magyar Kupában megszerzett ezüstérem után újabb kihívás vár Hangodi Bendegúzra a december 8-9-i hétvégén: Beni a Mikulás Ralin egy Opel Adam volánjánál áll rajthoz Kulcsár Dániel navigátorral a jobb egyben. Bár Beni számára teljesen új lesz a technika, pénteken a Mikulás Rali hivatalos tesztjén vezetheti először, jól jön, hogy az Adam valamelyest hasonlít a ralikrosszos Hondájához.

181204_Opel_Adam



„Azt hiszem, ez lesz életem legnehezebb versenye. Teljesen más büfé, mint a ralikrossz, nem körbe-körbe megyünk, hanem A-ból B-be, ráadásul a jobb egyből mondják a fülemre, hogy mit csináljak… Nem tudom, mennyire gyorsan tudok majd alkalmazkodni ezekhez a körülményekhez, de izgatottan várom a hétvégét. A fő csapásirány továbbra is a ralikrossz, de a rali mindig is vonzott, követem a világbajnokságot, és sokat megyek szimulátorban, ez ad valamiféle támpontot arról, hogy mi vár rám. 

Az autó elég komoly, az Opel Adam gyakorlatilag egy félgyári-gyári technika. Vezetni még nem vezettem, de már vittek vele, és nagyon tetszik, hasonlít a Hondára. Azért a Mikulás Rallyt választottuk első versenynek, mert ez nagyon jó a kezdők számára, nem megyünk nagyon hosszan és többször be lehet járni a pályákat. 

Helyezésben nem gondolkodunk, most az a cél, hogy tapasztalatot szerezzek. A raliban eleve nem lehet száz százalékon menni, mert abból csak esés lesz, ráadásul vigyázni kell az autóra, szóval ha valami eredmény is összejön, az csak hab a tortán. Köszönet Apának, a csapatnak, és mindenekelőtt a szponzorainknak, akik lehetővé tették, hogy indulhassak!” – mondta el Beni.

181204_Hangodi_Bendeguz

A ralis kiruccanás során sokat látott navigátor segíti Benit Kulcsár Dániel személyében, aki az elmúlt másfél évtizedben pilótai és navigátori szemszögből egyaránt szerzett tapasztalatot a sportágban, több bajnoki címet mondhat magáénak, idén pedig a Mitropa Kupában szerzett második helyet Merencsics Árpád oldalán. “Látásból már ismertem Bendegúzt a ralikrosszból, és volt már hasonló felkérésem, úgyhogy izgatottan várom, hogy együtt versenyezhessünk. Bendegúz tehetséges pilóta, az autót hamar ki fogja ismerni, de teljesen új lesz neki, hogy a fülére mondják az információkat, illetve meg kell tanulnia, hogyan kell felírni, feldolgozni egy ralis pályát. Biztosan jó élmény lesz neki is, nekem is, úgyhogy kíváncsian várom a hétvégét.”

Bár egy ideje már benne volt a levegőben, hogy a HQ Racing részt vesz az idei Mikulás Rallyn, a konkrétumokkal kapcsolatban azonban többször változtak az elképzelések az elmúlt hetekben. „Eredetileg egy kicsit más volt a terv, úgy volt, hogy egy autóval indulunk majd és felváltva vezetünk illetve navigálunk, de aztán ezt az ötletet elvetettük, és inkább Beninek béreltünk egy R2-es autót, ami viszonylag közel áll a Hondához. Volt egy olyan verzió is, hogy én is indulok a Mosquitóval, de végül úgy döntöttem, inkább arra koncentrálok, hogy Benit a lehető legjobban segíthessem a verseny alatt” – vázolta a helyzetet Hangodi Zoltán.

A Mikulás Rali december 7-én, pénteken a hivatalos teszttel kezdődik, ami most különösen fontos a csapat számára, hiszen ekkor lesz Beninek először lehetősége arra, hogy élesben is kipróbálhassa az Opelt. Maga a verseny szombaton a pályabejárással kezdődik, vasárnap pedig két pályát teljesítenek a versenyzők három-három alkalommal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: