DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Rali

100% Dakar, 100% Peru

A 41. Dakar ralit január 6-17. között tartják meg – a mezõny Limából rajtol, és egy hatalmas hurkot leírva oda is tér vissza. Mindezt pénteken jelentették be a viadal szervezői.

 Az elõzmény, hogy eredetileg hétfõre tervezték a soron következõ Dakar rali útvonalának bejelentését, ám azt néhány nappal elhalasztották. 

A hírek szerint a viadal Chile, Peru (és új országként Ecuador) útvonalon haladt volna, ám Chile gazdasági okokra hivatkozva az utolsó elõtti pillanatban lemondta a részvételt, hozzátéve, bízik benne, hogy 2020-ban majd újra vendégül láthatja a mezõnyt. 

opel-dakar-2018



Azt már korábban bejelentették, hogy Peru továbbra is az útvonal része marad – s végül kiderült, egyetlen vendéglátó országként rendezi meg a viadalt. Erre korábban nem volt még példa a Dakar történetében.  

 Más kérdés, hogy a perui sivatag hatalmas kihívásokat tartogat a mezõny számára – s általa a januári viadal a valaha volt leghomokosabb Dakarok egyike lesz. A dûnés szakaszok ugyanúgy próbára teszik majd az autós, motoros és kamionos mezõnyt, mint a köves utak. 

A sztárok közül Nani Roma, Sébastien Loeb, Sam Sunderland vagy éppen Szergej Karjakin is mesélhetne ezekrõl a kihívásokról – õk mind nagy árat fizettek itt egy-egy apró hibáért, s a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettõs számára is itt ért véget a megméretés, úgyhogy nekik is „jön eggyel” a perui sivatag.

A nevezés a viadalra hétfõn nyílik meg.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: