DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Rali

Igazi legenda debütál a Szilveszter Ralin

Az idén visszatérő Kiss Ferenc először indul az óévbúcsúztató versenyen, ahol többek között a két kétszeres bajnokokkal, Kazár Miklóssal és Vincze Ferenccel kell megküzdenie.

Úgy tűnik, számos érdekesség és nagy csata várható az idei, 19. alkalommal megrendezendő Szilveszter Rallye-n. A december 27-29 közötti évbúcsúztató versenyen ugyanis pályafutása során először áll rajthoz a sportág legendája, az idén visszatérő Kiss Ferenc – állandó partnerével, Patkó Gergellyel –, illetve az elmúlt évek két győztese, a címvédő Vincze Ferenc – Bazsó Attilával a jobb egyben – és a váltott navigátorokkal induló Kazár Miklós. Ha utóbbi két pilóta közül kerül ki a győztes ismét, akkor a Szilveszter Rallye történetében először avatnak majd háromszoros bajnokot. 

Nagyon sokan vártak már arra a pillanatra, hogy idén is elkezdődjék a Szilveszter Rallye. A 19. alkalommal megrendezendő évbúcsúztatóra a hagyományoknak megfelelően a Hungaroringen kerül sor december 27-től 29-ig, és a viadal történetében először az is előfordulhat, hogy a végén háromszoros győztest köszönthet majd a kilátogató tömeg. A címvédő és a két évvel ezelőtti győztes, Vincze Ferenc élete második teljes rallye bajnoki szezonját is az összetett harmadik helyén zárta, így nem csoda, hogy esélyesként érkezik a mogyoródi évzáróra. Ráadásul az idén remekül muzsikáló csapaton sem változtatnak, így a megszokott navigátor, Bazsó Attila a 2017-ben bevált Skoda Fabia R5-össel diktálhatja a kétszeres győztesnek az itinert.



„Közösen döntöttük el Attilával, hogy ezen az évzárón is együtt indulunk. Bevallom, nagyon jól mutat a szobámban a győztesnek járó vándorserleg, így természetesen megint szeretném hazavinni. Abszolút eredménycentrikus vagyok, a mostani viadalt nagyon komolyan vesszük, hiszen szeretnék a verseny első háromszoros bajnoka lenni. Persze nem titkolom, a verseny hangulata biztosan elragad, és a nézőknek is autózunk majd, de nyerni szeretnék. Sokan hangoztatják, hogy ez csak egy buliverseny, ám amikor odaállunk a rajthoz, bizony valamennyiünket kizárólag a győzelem érdekli” – jelentette ki Vincze Ferenc.

Szintén kétszer tudott már nyerni Kazár Miklós az évbúcsúztató, igazi presztízsviadalon, így természetesen idén sem hiányozhat Szilveszter Rallye-ról. A tervek szerint váltott navigátorokkal száguld majd a kijelölt nyomvonalon, de ennek ellenére mindent megtesz azért, hogy a lehető legszebb eredménnyel búcsúzzon el 2017-től.

„Egy biztos, minden idegszálammal az évzáró sikeres teljesítésére koncentrálunk. A Ford Fiesta R5-össel tesztelünk még a verseny előtt, mert a rajtra szeretnénk a legjobb beállításokat is megtalálni. Akárcsak tavaly, idén is váltogatom majd a navigátoraimat, de ennek ellenére megígérhetem, hogy nagyon gyors leszek. Persze Ramón is ott lesz velünk az egész csapattal együtt, és ha a helyzet úgy hozza, hát övé lesz az anyósülés. Mindent szeretnék megtenni az eredményes szereplésért, hiszen igencsak ránk férne már egy jó eredmény. Remélem, sokan kijönnek majd a Ringre, én mindenesetre megígérhetem, igazi ralizást láthatnak majd tőlünk a nézők” – közölte Kazár Miklós.

 

És hogy ki akadályozhatja meg abban őket, hogy harmadszor is megnyerjék az óévbúcsúztatót? Nos, ő nem más, mint a sportág legendája, a bő tízéves kihagyást követően az idén májusban visszatérő Kiss Ferenc, aki eredményes pályafutása során most indul először a Szilveszter Rallye-n.

„Ragyogó lehetőség ez a verseny a számunkra, ugyanis új csapatommal, a Korda Racinggel most fogok éles helyzetben megismerkedni, akárcsak a jövő évi versenyautónkkal, a Hyundai R5-össel. Őszintén remélem, hogy az időjárás kegyes lesz hozzánk, és a teszten, valamint a két versenynap alatt bőven lesz lehetőségem kitapasztalni az autó határait. Ugyan életemben először indulok a Szilveszter Rallye-n, és a részvétel nagyon fontos, de azt vallom, hogy annál már csak a jó eredmény a fontosabb. Egy biztos, nem fogom vissza magam, abban mindenki biztos lehet” – fogalmazott a korábbi kétszeres abszolút bajnok.

Kiss Ferenc szerencséjére navigátorának, Patkó Gergelynek nem lesz teljesen idegen a Hungaroring és környéke, hiszen 2015-ben ifjabb Érdi Tibor navigátoraként már teljesített itt egy versenyt.

„Az új autónkkal eddig mindössze hat kilométert mentünk, ami maximum arra volt elég, hogy bemutatkozzunk egymásnak. Én két éve iPad-ból diktáltam Tibinek az itinert, és még nem döntöttem el, hogy a mostani versenyen is bedobom-e ezt a csodafegyvert, ami sokkal több információt ad számunkra menet közben. Már mindent előkészítettem rajta, így lehet, most is ezt fogom használni” – állította Patkó Gergely.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: