DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Rali

Osztrákoknál, nagy csatában

Három WRC mögött az abszolút ötödik helyen végzett a Botka Dávid–Mesterházi Márk Skoda Fabia R5 trió az ausztriai Waldviertel Ralin. Az első három 2018-as Eb-futamra már lefoglalták a szállást a csapat számára…

Dudu a futam elő az egyik kedvenc versenyeként aposztrofálta a Waldviertel Ralit és ez a véleménye a céldobogón való áthajtás után sem változott.

„Már a kvalifikáción látszott, hogy nem lesz gond és tudjuk majd hozni azt, amit elvártunk magunktól. Ötödik időket mentünk, folyamatos meccsben voltunk az R5-ös autókat vezető párosokkal" - emlékszik vissza a pénteki történésekre a pilóta.

Néhány éve újra lehet WRC autókkal versenyezni a szomszédoknál. A futamon is három ilyen autó indult. „Az látható volt, hogy a WRC-kkel nem tudjuk felvenni a versenyt, de szerencsére egymásra találtunk hárman: a cseh Orsák, az osztrák Mrlik és mi. Mindhárman R5-ös autóval mentünk és az első nap folyamatosan másodpercen belül autóztunk mind a hárman, a nap végére mi álltunk a legjobban.”

FES_0317



Szombaton a negyedik helyről rajtolt a legénység. „Sajnos a másnapi első szakaszon Orsák összetörte magát, így kimaradt ebből a jó kis R5-ös csatából. De ettől függetlenül végig nagyon jókat küzdöttünk a helyi, Krems-i versenyzővel, akivel például a 18 kilométeres hosszú szakaszon egy másodpercen belül tudtunk célba érni. A WRC-khez képest is 0.7 és 1.1 másodpercen belül autóztunk kilométerenként, ami azt gondolom, hogy nem rossz eredmény.”

Végül az ötödik helyen fejezte be a versenyt a Botka-Mesterházi páros. A legjobb magyarként köszöntötték őket a céldobogón és elismerően nyilatkoztak az eredményükről az osztrákok, akik ezen a futamon avattak bajnokot. „Komoly meccs volt a WRC-k között is, a végén Baumschlager az utolsó szakaszon hajrázott egy hatalmasat és tizennegyedszerre is osztrák bajnok lett! Ezúton is gratulálok neki! Nagy dolognak tartom, hogy ennyi bajnoki cím után is ember tudott maradni! Tanítani való lenne a hozzáállása, embersége itthon is!”

Az év első felében folyamatosan a csapat autójának technikai hibáiról szóltak a sajtóanyagaink. Amióta autót váltott a csapat, azóta ez nincs így. „Jó verseny volt és az autó végig száz százalékon teljesített! Ez a futam is hibamentes volt, amiért köszönet jár a csapatnak! A verseny alatt folyamatosan állítgattuk az kocsit, a futam végére azt gondolom, hogy már tényleg lehetett vele gyorsan menni.”

Talán nincs még vége a szezonnak, hiszen vannak meghívásos versenyek, amiken indulhat a Botka Rally Team egysége. „A folytatást még nem tudjuk, jó lenne minél többet menni a kocsival murván is. Ami biztos: már kaptunk előzetes Eb-naptárat és az alapján már lefoglaltam a csapatnak a szállást az első három futamra! Megyünk az Eb-re jövőre is!”

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: