DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Rali

Ranga Motorsport: Erre vártunk!

Ranga Péter és ifj. Ranga László is bizakodva várja a Veszprém Ralit, mindkettejüknek tetszenek a murvás pályák.

Kis túlzással egész évben ezt a versenyt várták. Mert ez az első olyan futam az idén, amelynek a pályáit ismerik, ez az, amelyen a murvás talaj valamivel több szabadságot ad a versenyzőknek.

A Ranga Motorsport mindkét versenyzőpárosa optimistán és elszántan készül a hétvégi Veszprém Ralira – s bizakodásra ad okot az is, hogy a versenyt megelőző murvás teszten jól mentek a dolgok. A Ranga Péter, Szőke Tamás kettős számára különleges ez a helyszín – egyrészt mert tavaly megnyerték a Veszprém környékén megtartott Mikulás Ralit, másrészt mert a pilóta tavaly itt vezette először az R5-ös Skodát az ORB-futamon, és négy gyorsasági után az élen állt az abszolútban. Sajnos, a technika ördöge közbeszólt, de Ranga Péter letette a névjegyét és bizonyította gyorsaságát.

„Nagyon vártam ezt a versenyt, mert jó emlékeim fűződnek hozzá, igaz, azt hittem, a tavalyi pályákból több lesz az útvonaltervben – mondta Ranga Péter. – Ettől függetlenül nagyon szeretjük a környéket, van is elképzelésünk a pályákról – a kislődi és a hegyesdi szakaszra gondolok –, hiszen tavaly letréningeztük őket, de sajnos nem jutottunk el rájuk a technikai gond miatt. Ami a taktikát illeti: kettébontatnám a versenyt: az első napon a márkói pálya klasszikus lőtéri szakasz, amelyre nagyon jó beállítás kell, mert dobálós, ugratókkal teletűzdelt. A második napi gyorsaságik azonban már sokkal jobb minőségűek, és bent vannak az erdőben, oda más beállítás kell és egy kicsit más vezetési stílust is igényel. De nem izgulok, mert a teszten felkészültünk jó beállításokkal, és én is visszarázódtam kicsit a murvás pályákra. Ezen a versenyen már mindenképp támadni szeretnék!”

Ami a tesztet illeti, Ranga Péterék 40 kilométert tettek meg a Skodával (amelyet a múlt hétvégi, lengyelországi futamon összetört a bérlője, úgyhogy van munkája a csapatnak), míg az ifjabb Ranga László, Tóth Imre kettős 50 kilométert. Mindketten jó érzésekkel szálltak ki a kocsiból, és az idősebb Ranga-fivér is hatalmas várakozással tekint a Veszprém Ralira.

„Jó lesz újra murván versenyezni, mert nagyon régen volt, hogy legutóbb ezen a talajtípuson versenyeztem – kezdte ifjabb Ranga László. – A teszten kiderült, hogy nagyon nagy élmény ezt az autót murvás pályákon vezetni, egy kicsit jobban rá is tudtam érezni, mint az aszfaltra. Bátrabban mentem, jobban éreztem a tapadást, úgyhogy abszolút bizakodó vagyok a Veszprém Ralival kapcsolatban. Vannak számomra ismeretlen pályát, de Veszprémet és a murvát imádom, úgyhogy nem lehet gond. Nem szeretek taktikázni, nem is vagyok az a fajta, ha érzem a tapadást, és van önbizalmam, akkor rápattanok a gázra, és nyomom a célig…”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: