DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Rali

Botka nem indul Székesfehérváron

Abszolút hatodik helyen fejezte be idei első hazai futamát a Botka Rally Team legénysége. A pilóta nem volt elégedett az autóval és végleg eldöntötte: ezzel a kocsival már nem kíván többet versenyezni. Ez is az egyik oka, hogy nem neveztek a Székesfehérvár Ralira.

Botka Dávid a születésnapos csapatfőnökével, Szenner Zsolttal teljesítette a Magyar Országos Rallye Bajnokság 2017-es első murva futamát. Ahogy a pilóta korábban is mondta: a Citroennel nem kíván több ERC futamon elindulni, de szerinte ORB futam teljesítésére -ahol kevesebb versenykilométert kell megtenni két szerviz lehetőség között – alkalmas az autó. Ez így is volt, csak az utolsó gyorsaságin jelentkezett egy apró technikai hiba, ami végül az ötödik helyezésbe került.

botka-szekesfehervar-rali-elott



Az első murvás verseny volt idén itthon és a hazai ralik történetében először debütált az Eb-n és a vb-n már régóta bevált kvalifikáció, aminek az időeredménye alapján döntik el az első napi rajtsorrendet a pilóták. „Jó időt mentünk a kvalifikáción. Nem volt hosszú szakasz, de pont arra jó volt, hogy belerázódjunk” – emlékszik vissza a pilóta. „Igazából tetszett a verseny, szeretem ezeket a pályákat. Azt sejteni lehetett, hogy ezeken a hosszú egyenes gyorsaságikon nem sok esélyünk lesz a kocsival, de azért én titkon bíztam benne.”

Nem volt hiba, mégis végig az ötödik-hatodik helyen autóztak a fekete kocsival. „Nem tudtunk gyorsabban menni. Minden kipróbáltam. Mentünk más gumival, hátha, de sajnos nem sikerült.” – mondta Dávid. - „Nem értettük az autót. A hosszú váltóval mentünk. A röviddel csak 176km/h a végsebessége, de a verseny után átnézve a log file-okat, megdöbbentünk, hogy nem mentünk többet 184-el… Igaz, hogy menne 200-at is ezzel az áttétellel, de nem tudtuk elérni, az autó nem tudta leforogni. Pedig voltak véget nem érő egyenesek. De még ez is rövid volt neki.”

A futam után a csapat minden energiájával arra koncentrált, hogy megfelelő autót találjon, amivel folytatni tudja a szereplést az ERC-n. „Kocsit kell cserélnünk és Lengyelországban újra be akarunk csatlakozni az ERC körforgásába!” – vázolta röviden a pilóta a terveket.

Közben itthonról figyelték az Acropolis Rali eseményeit és a következő ORB futam rajtja is a napokban lesz. De Dávid egyértelműen fogalmaz: „Nem akarok itthon menni, az biztos! Nem változott semmi. Ugyanolyan a hangulat. Ezért nem is indulunk Székesfehérváron. Veszprémben szeretnék majd menni, azokat a pályákat nagyon szeretem, ott mindig elindulunk! Ha nem is lesz addigra új autónk, akkor majd bérelek egyet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: