DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Rali

Ózdon az időjárás döntő faktor lehet

Fokozódik a feszültség, nő az adrenalin és a várakozás. A miskolci győzelem után itt az újabb fontos feladat: az előttünk álló hétvégén az ugyancsak aszfaltos Stieelvent Ózd Ralival folytatódik az első osztályú Országos Rallye Bajnokság, ahol a címvédő versenyzőpáros, Herczig Norbert és Bacigál Igor a tőle megszokott módon igyekszik a lehető legjobban szerepelni.

- A mai napon egy hosszabb tesztet tartunk, igyekszünk a lehető legjobban ráhangolódni az újabb bajnoki futamra – mondta kérdésünkre Herczig Norbert. – Egy kicsit akklimatizálódunk,  illetve igyekszünk  megtalálni a legjobb beállításokat az ózdi futamra. 

srth-herczig-ozd-rali-elozetes-1



A mai teszt és a kötelező  pályabejárás után azonban holnapi nap legfontosabb eseményének azt jótékonysági kezdeményezést tartjuk, amihez a holnapi körverseny kapcsán mi is csatlakoztunk. A médiában több hete hallható történetből már biztosan mindenki tud róla, hogy a ralis társadalommal az élen, egy ország fogott össze a nyolc hónapos Ábrisért, aki Egy olyan betegségben küzd, mely súlyos összegekért egyenlőre csak az USA-ban gyógykezelhető. Ábris ereje és őt egyedül nevelő édesanyja kitartása a ralis társadalomból is a legjobbat hozza ki. A kisfiú gyógykezeltetésére gyűjtünk, ezért nem volt kérdés, hogy az első szóra felajánlottuk a SKODA Fabia R5 navigátor székét, amelyre a holnapi napig lehet licitálini.

Pénteken délután tehát a teljes mezőnyt láthatja az ózdi közönség a stadionban, szombaton pedig megkezdődik az éles küzdelem: előbb a város környéki, hegyháti gyorsaságik várnak Herczigékre, vasárnap pedig Nógrád megyébe látogat a ralis karaván.

- Tempós, lobogós, kicsit rosszabb minőségű szakaszok várnak ránk szombaton – tekintett előre Herczig  Norbert. – Nem túl bonyolultak és mindenki számára ismertek ezek a gyorsok, mégis rejtenek magukban veszélyt. Nagy sebességről kell megközelíteni a lassítókat, a kátyus, gödrös aszfalt pedig a defektszerzés esélyét növeli meg, ezért ezeken a szakaszokon sokkal jobban kell majd koncentrálnunk. Vasárnap azután három helyszínre látogatunk, ezek közül egyértelműen a Zagyvaróna – Cered a kedvencem, bízom benne, hogy most is jót fogunk autózni ezeken a pályákon. Az időjárás azonban komolyan felboríthatja a terveket. Ezen a futamon a száraz körülményekre kitalált taktikát hamar a kukába lehet dobni, ha az égiek is úgy akarják. Mi igyekszünk erre is felkészülni, de ha éppen a pályán ér minket az eső, akkor komoly nehézségek adódhatnak. Ettől függetlenül bízom az újabb sikerben és nagyon szeretném, ha ott folytatnánk, ahol Miskolcon abbahagytuk.

A Steelvent Ózd Rali az adminisztratív és a technikai átvételek után pénteken az ózdi stadionban kezdődik, ahol egy látványosnak ígérkező salakpályás prológot tartanak 17 órai kezdettel. Szombaton 9.30-kor rajtol az első szakasz Ózd - Sáta között, ezután pedig a királdi körgyors következik. Az ORB mindkét pályát három-három alkalommal teljesíti. Vasárnap Nógrádban további nyolc mért szakasz vár a párosokra, majd a nap végi díjkiosztó ünnepséget Salgótarján főterén tartják.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: