DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

Balogh rájátszásban az abszolút helyezésekért

A Balogh Jani-Holczer Dani páros számára az örömautózás még hátra van. A Pécsett megszerzett kategória bajnoki cím után a szezonzáró Ózd Ralira is komoly ambíciókkal, vérmes reményekkel érkeznek. Szeretnének az abszolút értékelésben minél több pontot gyűjteni, amivel az éves ponttáblázaton is előrébb ugorhatna a nevük.

Balogh Jani: „Úgy tűnik tiszta időnk lesz és kegyeibe fogad minket az időjárás az ózdi hétvégén. A héten nagyon sok csapadék hullott le, ami még most is meglátszik a szakaszokon, mivel saras, vizes, nedves falevelekkel tarkított az aszfaltcsík. Nehéz lesz így abroncsot választani, hiszen lesznek kimondottan száraz részek, viszont a zárt növényzetű erdőkben komoly felhordásokra kell számítanunk. Kijelenthetjük elővigyázatosan, mégis lendületesen kell majd autózni a pályabejáráson gyűjtött eddigi tapasztalataink alapján."

balgoh-jani-ozd-elott-2



A pénteki program prológgal kezdődik. A salakos körözésen Jani és Danit helyettesítő alkalmi navigátora az utolsó futamban fog a porondra lépni. Szombaton kora délután veszi kezdetét az éles verseny ahol Ózd közvetlen környékén mérik össze tudásukat az induló párosok.

Balogh Jani: „A kettő héttel ezelőtt megrendezett MARB-os futam nyomot hagyott a versenypályán, a tövekre jobban kell vigyáznunk, hiszen azok még nem regenerálódtak és komoly igénybevételnek lesznek kitéve. A körgyorsaságin is többször elhaladunk bizonyos részeken, így a defektveszélyt elkerülendő az átlagosnál jobban kell majd figyelni a fel-felbukkanó kövekre, felhordásokra. Az is előfordulhat, hogy kerülgetni kell a gödröket, sok a padkavédő gumi, amiket nehéz lesz megtalálni a sötétben.”

Vasárnap egészen Rudabányáig autózik a mezőny, hogy változatos körülmények között, az első napon megszerzett előnyt beosszák, vagy az esetleges hátrányt ledolgozzák a versenyzők.

Balogh Jani: „A másnapi pályák tekintetében is akad megoldásra váró kihívás. A reggeli nyitószakasz után Sajókazán rajtolunk, ahova teljesen mindegy milyen abronccsal érkezünk az nagyon csúszik, nehezen lehet rajta kanyarodni és úton tartani az autót. A Felsőkelecsény-Rudabánya közötti speciálon háromféle körülménnyel lehet találkozni. A gyorsasági eleje a lehulló falevelek és az aszfalt jellege, a töredezett, kopott eléggé viseltes felület miatt nagyon csúszós.

balgoh-jani-ozd-elott-1

Rudabányára beérve javul az útminőség, de a régi bánya útra rátérve már poros, saras és helyenként murvás, gödrös részek váltakoznak mindamellett, hogy egy nagyon tempós részről beszélünk. Úgy gondoljuk a verseny legnagyobb kihívása ez lesz, és nagyon jó, hogy visszatért ez a nyomvonal, amin emlékeim szerint több mint 10 éve nem versenyezhettünk."

A kategória bajnoki cím már a csapat zsebében van, de az előkelő éves abszolút helyezés még kacsintgat Janira és Danira, akik megpróbálnak mindent megtenni azért, hogy minél előrébb szerepeljen a nevük az év végi eredménylistán.

Balogh Jani: „Tisztán látszik, hogy mind a szombati, mind a vasárnapi nap tartogathat meglepetéseket, ezért igyekszünk erre felkészülni és a lehető legjobban teljesíteni. Mindent ugyan úgy szeretnénk csinálni, mint az év bármelyik futamán. A legjobb formánkat próbáljuk hozni, ugyan azok a vetélytársak lesznek itt is, akikkel egész évben is meccseltünk és fenik ránk a fogukat. Nem szeretnénk plusz terhet rakni a vállunkra csak annyit, amennyit a verseny és a vele járó egészséges drukk ad. A verseny elejétől szeretnénk egy jó tempót találni, a gyors, megbízható, de mégsem kockázatokkal teli képzeletbeli zónában mozogni és reméljük, ahogy idén már többször, úgy ezen a futamon is úgy jön ki a lépés, ahogyan azt mi előzetesen megtervezzük.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: