DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

Ferjáncz Attilát a Nemzet Sportolójának

A napokban példás kezdeményezés indult a magyar autósport szerelmeseinek körében, akik egy Facebook Csoportot alakítottak „Ferjáncz Attilát a Nemzet Sportolójának” címmel.

A kezdeményezés mellé azóta Benyó Miklós MNASZ elnök úr is odaállt: „Az MNASZ nevében a tegnapi napon elküldtük ajánlásunkat a kuratórium vezetőinek, Attilát ajánlva a megtisztelő címre! Azt gondolom, minden tagszervezetünk és versenyzőnk nevében tettük a dolgunk. Szurkoljunk együtt Bajnokunknak a Szövetség tiszteletbeli Elnökének!” – olvashatjuk az elnök úr tegnapi Facebook-bejegyzésében, amit hivatalosabb formában a szövetség honlapján az MNASZ Elnöksége is megerősített.

A jelölés tehát megtörtént, innentől az illetékes döntéshozókon múlik, hogy kit választanak be a nemrégiben elhunyt Buzánszky Jenő helyére a Nemzet Sportolóinak sorába.

A rangos kitüntetést a 2014. évi sporttörvény hozta létre, és a Nemzet Színésze díjhoz hasonlóan ezt a titulust is egyszerre legfeljebb 12 élő személy birtokolhatja. „A díjat azok a hatvan éven felüli, kimagasló eredményeket elért magyar sportolók kaphatják, akik aktív sportpályafutásuk befejezése után is meghatározó szerepet játszanak a sportéletben. A Nemzet Sportolója cím egyéni vagy csapatsportágban nyújtott teljesítményért egyaránt odaítélhető” – olvasható a leírás a wikipedián.

„A beérkezett javaslatokat a miniszter összegzi és egyeztet a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségének, a Sportegyesületek Országos Szövetségének és a Magyar Sportújságírók Szövetségének egy-egy állásfoglalásra jogosult tagjával, majd a cím elnyerésére javasoltak listáját a kormány elé terjeszti. A cím odaítéléséről a kormány dönt.”

Ferjáncz Attila, az „Autósport Örökös Magyar Bajnoka” cím büszke birtokosa összesen 23 rali Eb-futamgyőzelmet, és 32 ob-győzelmet szerzett sikerekben gazdag pályafutása során, és nem kevesebb mint 12 alkalommal választották meg az év magyar autóversenyzőjének.

„Még aktív versenyzőként tárgyalt, kilincselt az MNASZ megalakításáért, melynek ő volt az első anyagi támogatója. Az aktív versenyzés befejeztével az MNASZ elnökeként is az autósport maradt a No 1. az életében. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar autósport elfogadtatásában és a szövetség megalakításában, valamint a sportág fejlesztésében. Sportvezetői munkája elismeréseképpen beválasztották a Nemzeti Sporttanácsba majd a Magyar Olimpiai Bizottságba, éveken át lobbizott sikerrel az MNASZ felvételéért a Magyar Olimpiai Bizottságba” – írja Herczeg Áron „Roni” a „Ferjáncz Attilát a Nemzet Sportolójának” Facebook Csoportban.

Mint bizonyára sokan értesültek róla, Ferjáncz Attila jelenleg egy súlyos betegség ellen versenyez, és alighanem erőt adna neki, ha az autóversenyzők közül elsőként beválasztanák a Nemzet Sportolói közé, amely természetesen az egész hazai autósportnak komoly elismerést jelentene. 

Jelenleg a Nemzet Sportolói (11-en): Balczó András (öttusa), Földi Imre (súlyemelés), Hammerl László (sportlövészet), Ivánkay Mária (parasport, asztalitenisz), Kárpáti György (vízilabda), Keleti Ágnes (torna), Kulcsár Győző (vívás), Portisch Lajos (sakk), Rejtő Ildikó (vívás), Schmitt Pál (vívás) és Székely Éva (úszás). 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: