DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Rali

Tanak uralta a Chile Ralit, Ogier legyőzte Loeböt

A toyotás előnye a végéig kitartott, az igazi izgalmak mögötte zajlottak a dél-amerikai fordulón. A második az autójára panaszkodó Ogier, a harmadik pedig kilencszeres bajnok Loeb lett.

Az már az első nap végén eldőlt, hogy ha Ott Tanakkal nem történik valami váratlan, akkor a Toyota észt sztárját nem lehet megverni a Chile Ralin és Tanak nem is okozott csalódást a folytatásban – a péntek délután megszerzett fél perc körüli előnyét kényelmesen és okosan osztotta be, amikor kellett és lehetett, akkor húzós tempót diktált, amikor nem, akkor vigyázott az autór és végül tükörsimán, magabiztosan nyerte meg a murvás futamot. Ezt ráadásul kiegészítette azzal is, hogy a power stage-et is behúzta, így további értékes pluszpontokat gyűjtött be ezen a hétvégén.

 tanak-wrc-chile



Az igazi izgalmak mögötte zajlottak, hiszen az első napon egy átlagidő (túl korán rajtoltatták el a szervezők, majd piros zászlót kapott) miatt saját értelmezése szerint hátrányba kerülő Thierry Neuville óriásit bukott szombaton, amikor egy tempós jobbos kanyarban elúszott az i20 WRC és többször átfordult a tetején – az autó rommá tört, de a versenyzőknek szerencsére nem lett bajuk, bár Neuville mankóval jött ki a kórházból és rövid ideig még használta.

A Citroenre ezúttal is panaszkodó Sebastien Ogier vette itt át a második helyet és mivel a dobogós pozícióban lévő Jari-Matti Latvala egy technikai hiba miatt kiesett, régi nagy riválisával, Sebastien Loebbel kellett ezért megküzdenie a francia világbajnoknak. A kilencszeres bajnok Loeb pénteken még lassan kezdett, de aztán fokozatosan ráérzett a körülményekre, sorra hozta a második időket, majd a szakaszgyőzelmeket is és vasárnap egyetlen másodpercre megközelítette Ogier-t – saját eredménye mellett itt természetesen az is számított, hogy csapattársa, Neuville dolgát megkönnyítse néhány ponttal Ogier-vel szemben.

 ogier-chile-wrc

A citroenes pilóta azonban “kivédekezte” ezt a napot, a power stage-en pedig már-már szokás szerint előhúzott még valamit a zsákjából, ment egy nagy időt és eldöntötte a küzdelmet – ezzel megőrizte az abszolút második helyét, a power stage-en még kiegészítette ezt pluszpontokkal (ott is második lett), így átvette a vezetést Neuville-től a tabellán. Loeb maradt harmadik, de elégedetten értékelt és végül az M-Sport sem lehet boldogtalan, hiszen Elfyn Evans kifejezetten jó futamot teljesítve negyedik lett, Teemu Suninen pedig ugyan jóval lassabb volt nála, de az abszolút ötödik helyre hozta meg a Fiesta WRC-t.

Az eredmények ezen a linken megtekinthetők!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: