DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Rali

Nagy változások jöhetnek a WRC naptárában

Jean Todt FIA-elnök azt szeretné, ha egy futam két országot is érintene, így lenne hely olyan versenyeknek is, mint a Szafari Rali, Japán, Thaiföld, vagy Indonézia.

Jean Todt, az FIA elnöke azt szeretné, ha a rali-világbajnokság európai futamai nem csak egy, hanem két országot is érintenének, így több hely jutna a versenynaptárban olyan versenyeknek, amelyek most még nincsenek ott. Todt szerint rengeteg helyre el lehetne és el is kellene vinni a ralit a világon, de nem rendezhetnek annyi futamot, mint például a Formula-1, úgyhogy máshogy kell helyet csinálni az új helyszíneknek.

"Világszintű bajnokságot szeretnék, szóval akarok futamokat Európában, ahol a rali története kezdődött, de el akarom vinni a sportot Latin-Amerikába, Ázsiába, vissza akarok menni Afrikába és dolgozunk egy közép-keleti futamon is. Sajnálom, hogy nincs kínai versenyünk, mert próbálkoztunk vele többször is, de nem jött össze" - idézi Todt szavait az Autosport.

wrc



"Ezt szeretnénk, de nem rendezhetünk húsz futamot, úgyhogy azt akarom, hogy egy rali több országot is érintsen, szerintem kettő lehetséges. Ez segíthet az európai naptáron" - tette hozzá.

Kenya és Japán is kandidáló futamokat rendez idén, vagyis jövőre akár szerepet is kaphatnak a WRC naptárában azok után, hogy korábban mindkét helyszín szerepelt már a sorozatban. A hírek szerint Korzika, Németország és Szardínia van veszélyben, a Szafari Rali és Japán várható érkezése őket érintheti elsősorban.

A WRC promótere szerint kár lenne ezekért a futamokért, de ha nem viszik el az olyan nagyobb piacokra a sportot, mint Kína, vagy Amerika, akkor nincs érdeklődés a szponzorok részéről - úgy fogalmazott Oliver Ciesla, hogy hosszabb távon nem veszélyes, ha egy európai futamot elveszít a WRC.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: