DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Rali

WRC: Ogier-t most elöntötték az érzelmek, Tanak is gratulált

Rossz gázpedállal teljesítette az utolsó, mindent eldöntő gyorsasági szakaszt és elképesztően megkönnyebbült, amikor megtudta, hogy így is megnyerte a Monte-Carlo Ralit.

Szenzációs autózással nyerte meg a hétvégi Monte-Carlo Ralit, a WRC szezonnyitóját a címvédő Sebastien Ogier: az elmúlt hat idény világbajnoka ismét csapatot váltott, ezúttal az elmúlt két évben utolsó helyen végző Citroent próbálja meg sikerre vezetni és az első futamot rögtön meg is nyerte a C3 WRC-vel. Ogier ezzel összességében hetedszer és sorozatban hatodszor húzta be a legendás Montét, méghozzá négy különböző márkával.

Nem volt azonban egyszerű dolga, az utóbbi években legnagyobb riválisának számító Thierry Neuville az utolsó méterekig óriási nyomás alá helyezte. Ezt tetézte, hogy Ogier autójában a futam vége felé elkezdett rakoncátlankodni a gázpedál, az utolsó szakasz előtt pedig már csak 0,4 másodperc maradt az előnyéből. Ez a szakasz pedig a pluszpontokért zajló power stage volt, ahol nagyot veszthetett volna a francia - Neuville mindent megpróbált, a célkanyaron is úgy ment át, hogy nem zavarta, hogy utána lecsúszik az útról, csak nyerjen még egy-két extra tizedmásodpercet azzal, hogy egyenes vonalban, a lehető legkésőbb fékez.

so



Ogier azonban állta a sarat, a technikai gondjával együtt megverte Neuville-t, megnyerte a futamot, több pluszpontot szerzett riválisánál, majd elöntötték az érzelmek. "A gond az volt, hogy ahogy elengedtem a gázt, a pedál visszatért 20%-os állásba, így féktávon néha meg-megtolta az autót. Amennyire tudtam, megpróbáltam megjavítani, így nagyjából 10%-ig jött vissza, nem volt tökéletes, de volt esélyem harcolni a power stage-en."

"Óriási megkönnyebbülés volt beérni és nyerni, elöntöttek az érzelmek. Amikor elmentem az utolsó szakaszra, nem tudtam, hogy mi fog történni. Azt tudtam, hogy a szenzor megőrült, de azt nem, hogy teljesen tönkre fog-e menni" - tette hozzá a pilóta, Pierre Budar csapatfőnök pedig annyit mondott, hogy ők nem tehettek semmit azon felül, hogy telefonon tanácsokat adtak Ogier-nek a probléma csökkentésével kapcsolatban.

A csapat másik autójával a szintén új pilóta, Esapekka Lappi kiesett már korábban technikai hiba miatt, ez sem könnyített Ogier helyzetén, de a világbajnok ismét bizonyította, hogy nincs számára megoldhatatlan feladat. Ezt bizonyítja az is, hogy a futamon a legtöbb szakaszt nyerő, de egy defekt miatt a győzelemre esélytelen Ott Tanak is elismerte riválisa teljesítményét - gratulált neki a Twitteren és hozzátette, hogy kollégája nagyon megérdemelte a sikert. Egyébként többek között Petter Solberg, vagy Carlos Sainz is a Twitteren gratulált Ogier-nek. 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: