DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Rali

Megvan a Toyota WRC csapatának 2019-es összeállítása

A TOYOTA GAZOO Racing World Rally csapata még javában versenyben van az idei világbajnoki címért, aminek elhódítására az első helyen állva minden esélyük meg van, de már be is jelentették a jövő évi felállást. A 2019-es idény FIA Rally Világbajnokságán ismét három Toyota Yaris WRC indul majd a futamokon: a pilóták Ott Tanak, Jari-Matti Latvala és az Esapekka Lappit váltó Kris Meeke lesznek.

A csapathoz a 2018-as idényben csatlakozó Ott Tänak jövőre is Martin Järveojával vezeti majd Toyota Yaris WRC autóját. Ők a 2018-as idényben eddig négy futamgyőzelmet arattak, és versenyben vannak a pilóták világbajnoki címéért. Jari-Matti Latvala szintén a csapatnál marad. Amióta 2017 januárjában bemutatkoztak Monte Carlóban, a rutinos Latvala és másodpilótája, Miikka Anttila is a csapat kulcsfontosságú tagjának számít. Már azon a futamon dobogós helyen végeztek – ez volt a Toyota első ilyen eredménye a WRC mezőnybe történő visszatérése óta -, majd alig pár héttel később már első futamgyőzelműket ünnepelték Svédországban. Latvala idén eddig négyszer állhatott fel a dobogóra, ebből három alkalommal az utóbbi négy fordulóban. Tänakhoz és Latvalához Kris Meeke csatlakozik 2019-ben. A 2015 óta öt futamgyőzelmet arató észak-ír versenyző a WRC mezőny egyik leggyorsabb pilótájának számít. Meekével együtt, akinek másodpilótáját később jelentik be, a TOYOTA GAZOO Racing World Rally csapata csupa rutinos és gyors pilótából áll majd. A 2018-as idény végén Esapekka Lappi és másodpilótája, Janne Ferm távoznak a csapattól.  A páros tavaly debütált a WRC csúcskategóriájában, a Portugál Rallyn a Toyota színeiben, majd első győzelmét a Finn Rallyn aratta. Idén eddig három alkalommal végeztek dobogós helyen, hozzájárulva ezzel a csapat jelenlegi, első helyéhez az autógyártók bajnokságában. A TOYOTA GAZOO Racing World Rally csapata szeretné megköszönni Esapekkának és Jannénak eddigi munkájukat.

Toyota_WRC_4



Akio Toyoda (a csapat elnöke)

„Esapekka Lappinak és Janne Fermnek: Köszönjük, hogy velünk küzdöttetek csapatunk tagjaiként az elmúlt két évben! Kiemelkedő eredmény volt a tavalyi Finn Ralin aratott győzelmetek, mindnyájunkra nagy hatást tettetek ezzel. Espekka, te fiatalos lendületeddel hatalmas motivációt hoztál a csapatba. Az idei Finn Ralin személyesen is meggyőződtem róla, milyen nagyra tartod a szurkolóidat és, hogy ők is mennyire szeretnek téged. Nagyon hálás vagyok azért, hogy tovább erősítetted a TOYOTA GAZOO Racing és szurkolói közt fennálló köteléket. Janne, te pedig mindig jókedvű voltál, feldobtad a hangulatot és energiát hoztál a csapatba. Ha majd szívből jövő kacagást hallok jövőre valamelyik rivális csapat sátrából egy WRC ralin, jó érzés lesz tudni, hogy neked és Esapekkának is jól megy a sorotok.  Nincs kétségem afelől, hogy Esapekka és Janne jövőre is erősíteni fognak minket – de már riválisként. Lelkesítő arra gondolni, hogy ismét lehetőségünk lesz együtt élénkíteni a WRC-ben zajló versengést. Addig is gondoskodjunk arról, hogy az utolsó pillanatig harcolunk a világbajnoki címért! A TOYOTA GAZOO Racing továbbra is azon dolgozik, hogy egyre jobb autókat hozzon létre, így nektek is módotok lesz az utolsó futam utolsó percéig megmutatni, mire vagytok képesek.  Végül pedig Kris Meekeről, aki jövőre csatlakozik majd a csapathoz: Nagy reményeim vannak azzal kapcsolatban, hogy egy ilyen hatalmas rutinnal bíró versenyző segít abban, hogy még jobb autó legyen a Yaris WRC. Amikor először ülsz majd be a Yaris WRC-be, kérlek, mondd el, mit gondolsz róla. Tommi Mäkinen csapatfőnök vezetésével gondoskodni fogunk arról, hogy a Yaris WRC-vel még magabiztosabban lehessen versenyezni. Bízom benne, hogy te is izgalommal telve várod már a következő idény kezdetét.”

Tommi Makinen (csapatfőnök)

„A TOYOTA GAZOO Racing csapatánál mindannyian lelkesen várjuk, hogy Kris csatlakozzon hozzánk. Tudjuk róla, hogy rendkívül gyors, de nagyon rutinos is. Műszakilag is magasan képzett, így úgy hiszem, friss tudással és ötletekkel tud majd segíteni nekünk abban, hogy folyamatosan egyre jobb autóvá tegyük a Yaris WRC modellt. Emellett annak is nagyon örülök, hogy Jari-Matti továbbra is a csapatunknál marad. Többször is fantasztikus munkát végzett, és újabban ismét rendszeresen a dobogó áll, ami nagyon fontos számunkra. Úgy gondolom, hogy Ottal együtt – aki bebizonyította, hogy jelenleg egyike a leggyorsabb pilótáknak - nagyon erős csapatot alkotnak majd a következő idényben. Mindegyik pilótánk nagyon gyors, rutinos és tudnak győzni. Úgy hiszem, megint erős csapattal harcolhatunk majd a világbajnoki címért mind az autógyártók, mind pedig a pilóták mezőnyében. Végül, nagyon sajnálom, hogy Esapekka úgy döntött, elhagy minket egy új kihívás kedvéért, de a legjobbakat kívánom neki a továbbiakban.”

Toyota_WRC_3

Kris Meeke

„Hatalmas öröm és megtiszteltetés számomra, hogy a Toyota pilótája lehetek. Szeretném megköszönni Akio Toyodának, Tommi Makinennek és az egész Toyota csapatnak, hogy hisznek bennem. Három évvel ezelőtt beszéltünk először arról a lehetőségről, hogy esetleg csatlakozom a csapathoz, ezért nagyon boldog vagyok, hogy végül összejött a dolog. A Yaris WRC szereplése magáért beszél, ugyanakkor a csapatszellem is hihetetlen itt minden szinten - kiegészülve a becsület és tisztelet japán kultúrájával. Alig várom, hogy munkához láthassak! Nincs más konkrét célom, mint újra élvezni a versenyzést, és segíteni a Toyotának a világbajnoki cím megszerzésében. Amikor a legelső bajnokságomat megnyertem, még csak 16 éves voltam és a bátyámmal indultam a helyi ralin. Azt a győzelmet egy Toyota Corollával szereztük meg, így több okból is hihetetlenül jó érzés itt lenni. El sem tudok képzelni jobb helyet magamnak.”

Mit érdemes tudni Kris Meeke-ről?

Születési dátum: 1979. július 2.

Kor: 39 éves

Állampolgárság: brit

Eredményei

2005-ben 3. hely összetettben, FIA Junior WRC

2009-ben Intercontinental Rally Challenge - 4 győzelem

2014-ben az első dobogós hely a WRC-ben, a Monte-Carlo Ralin

2015-ben első győzelem a WRC-ben, az Argentin Ralin

2016-ban győzelem a Portugál és a Finn Ralin

2017-ben győzelem a Mexikói és a Spanyol Ralin

WRC-mérleg

Indult: 91-szer

Futamgyőzelem: 5

Dobogós helyezés: 12

Szerzett pontok: 413

Szakaszgyőzelem: 77

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: