DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Rali

WRC: Tanak az élen, Neuville-ék szenvednek

Közel félperces előnyben van az észt toyotás, miközben Sebastien Ogier csak a hetedik, Thierry Neuville pedig a kilencedik helyről várhatja a folytatást - Sebastien Loeb a negyedik helyen áll.

Ahogy arra lehetett számítani, Thierry Neuville és Sebastien Ogier is szenvedett a pályatakarítással a Katalán Rali első napján, a harmadik helyről rajtoló Ott Tanak viszont ebből már nem sokat érzékelt - hamar az élre állt és a nap folyamán fokozatosan növelte az előnyét. Saját bevallása szerint az ész pilóta délután már kevésbé érete magát jól a Toyotában, de így is szűk fél perccel vezet, a Yaris WRC meggyőzőnek tűnik, ráadásul fő riválisan szenvedtek - magabiztosan várhatja a folytatást.

A tempót tekintve egyedül csapattársa, Jari-Matti Latvala tudta vele tartani a lépést, de ő még a délelőtti körben összeszedett egy defektet, amely miatt hátracsúszott és bár nyert szakaszokat, csak az ötödik helyig tudta felküzdeni magát. A dobogós helyeket az ő hiányában Elfyn Evans és Dani Sordo vette át, utóbbi pedig a nap utolsó szakaszán megelőzte a britet, ezzel feljött a második helyre - a hazai pályán versenyző pilóta viszont eddig egyértelműen lassabb volt Tanaknál, a holnapi aszfaltos pályákban bízhat.

tanak-katalán-2018



Az első szakaszon lefulladt, majd alulkormányozottságra panaszkodott, de azért fokozatosan elkapta a fonalat az idei harmadik futamát teljesítő kilencszeres világbajnok Sebastien Loeb, aki a nap végére már ott tudott lenni az élmezőnyben és végül a negyedik helyen zárt, innen folytathatja szombaton. Ő az esős aszfalttól tart, szerinte az hatalmas fordulatokat hozhat.

A hatodik helyet az utolsó körre extra pótkerékkel kimenő és rosszul taktikázó Andreas Mikkelsen birtokolja, Sebastien Ogier pedig csak a hetedik helyen áll jelenleg, de így is húsz másodperccel megelőzi az egyszer megforgó vb-éllovas Thierry Neuville-t, aki mindössze kilencedik - kettejük közé a jól kezdő, aztán elfogyó Craig Breen csúszott vissza.

Izgatottan várhattuk, hogy mit mutat a vb-re az R5-ös Polóval visszatérő Volkswagen a bemutatkozó versenyén, nos, a választ hamar megadta a csapat: a WRC2-es mezőnyben Eric Camilli vezet, a 2003-as világbajnok, a sorozatba hosszú évek után visszatérő Petter Solberg pedig a harmadik.

Holnap hét, vasárnap pedig majd négy gyorsasági vár a mezőnyre.

Az eredmények ezen a linken megtekinthetők!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: