DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Rali

WRC: Ogier-siker, Neuville-hiba, Tanak-dráma

Ott Tanak sima győzelmet bukott el egy technikai hiba miatt, Sebastien Ogier pedig hónapok óta először tudott futamot nyerni, így két versennyel a vége előtt kis híján utolérte Thierry Neuville-t.

Már pénteken is zajlottak az események Walesben, aztán szombaton jött az igazi dráma: előbb a bajnokságot vezető Thierry Neuville hibázott és dobott el magától jelentős időt, amivel elvesztette győzelmi esélyét, majd a nap vége előtt az elmúlt három futamot megnyerő és ezúttal is már-már behozhatatlan előnnyel vezető Ott Tanak alatt adta meg magát a Toyota, így a két legnagyobb esélyes kikerült a képből.

Vasárnap ezek következében éles küzdelem zajlott az első helyért, hiszen két legnagyobb riválisának "eltűnése" után Sebastien Ogier vette át a vezetést, de kőkemény kihívás elé állította Tanak csapattársa, Jari-Matti Latvala. A finn toyotás megnyerte a power stage-et (itt ő 5, Tanak 4, Ogier 3, Neuvilel 2, Lappi 1 pluszpontot gyűjtött) és meg is előzte Ogier-t, ám a francia mindent "kitaposott" a Fordból és az utolsó előtti szakaszon visszavette a vezetést.

Az utolsó, nyolc kilométer hosszú gyorsasági döntötte el a nagyon sokat jelentő első hely sorsát, méghozzá egy idegőrlő, majdnem kétórás várakozás után - a szakasz területén belül történt egy incidens, amelyhez be kellett mentenie a mentőnek, így a mindent eldöntő szakasz rajtját elcsúsztatták. Ogier-t ez végül nem zavarta meg, pazar autózással megnyerte a gyorsaságit és ezzel a versenyt is, így hosszú hónapok tudott futamgyőzelmet aratni - Latvala lett a második, Lappi a harmadik, míg Neuville végül nagy csatában az ötödik helyet szerezte meg.

Az eredmények ezen a linken megtekinthetők! 

A bajnokságot így továbbra is Neuville vezeti, a belga két futammal a vége előtt hét ponttal előzi meg Ogier-t és huszoneggyel a pórul járó Tanakot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: