DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Rali

Argentin Rali: Nagy csatában Tanak az élen

Délután parádézott a Toyota észt pilótája, de mindent egybevetve elég eseménydús pénteki napon van túl a WRC mezőnye a szezon ötödik hétvégéjén.

A pénteki nyolc gyorsaságit követően Ott Tanak vezeti az Argentin Ralit annak ellenére, hogy már az első szakaszon hibázott és megforgott – a kilencedik helyről küzdötte fel magát a másodikra, majd délután minden gyorsaságit megnyert, az addig vezető Andreas Mikkelsen pedig egy defekt miatt el is tűnt előle. Tanak ezen a napon egy lépéssel a többiek előtt járt a tempót tekintve, a nyolc szakaszból ötször is ő volt a leggyorsabb, pedig nem hátulról, hanem a harmadik helyről indult, ami ezen a talajon elméletben még mindig hátrányt jelent.

tanak1-840x560



A domináns toyotás mögött jelenleg Kris Meeke a második a Citroennel, akinek szintén volt defektje (igaz, nem veszített vele sokat, már a szakasz végén kapta), a harmadik-negyedik helyen egy másodpercen belül követi egymást a nagyot küzdő két Hyundai, Thierry Neuville és Dani Sordo, majd ötödikként következik a pályatakarítással leginkább szenvedő, de egy szakaszt így is megnyerő Sebastien Ogier. Rajtuk kívül még Craig Breen lehet többé-kevésbé elégedett, ő öt másodpercre megközelítette Ogier-t és csak azért nem előzte még meg, mert kapott egy tízmásodperces büntetést még csütörtökön.

A többiek már nem lehetnek elégedettek, Mikkelsen a defektje miatt egészen a hetedik helyig csúszott vissza az elsőről (bár nyolc tizeddel már második volt, amikor kapta), a tavaly itt remeklő Evans nagyon nem találja a ritmust, Lappi és Suninen versenyét pedig szintén defektek hátráltatták eddig. A legrosszabbul mégis Latvala járt, aki átment egy kövön az egyik kanyarban, ami eltörte a felfüggesztését, sőt, megütötte az olajteknőt is, így nem csak hogy ki kellett állnia, de ma sem tudja folytatni a küzdelmet.

Az állás péntek után:

1. Ott Tanak, M.Jarveoja Toyota
2. Kris Meeke, P.Nagle Citroen 22.7s
3. Thierry Neuville, N.Gilsoul Hyundai 28.6s
4. Dani Sordo, C.del Barrio Hyundai 29.5s
5. Sebastien Ogier, J.Ingrassia Ford 36.4s
6. Craig Breen, S.Martin Citroen 41.2s
7. Andreas Mikkelsen, A.Jager Hyundai 58.5s
8. Esapekka Lappi, J.Ferm Toyota 1m07.9s
9. Elfyn Evans, D.Barritt Ford 1m10.3s
10. Teemu Suninen, M.Markkula  Ford 1m33.7s

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: