DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

Korzikán bizonyíthat a Yaris WRC

A 2018-as rali világbajnokság negyedik fordulójában Korzika kanyargós aszfaltútjain száguldanak majd végig a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team pilótái. A klasszikusnak számító Tour de Corse az évad első olyan versenye, ami mindvégig aszfalton fut, de Jari-Matti Latvala, Ott Tanak és Esapekka Lappi magabiztosan ülnek volán mögé, hiszen a Toyota Yaris WRC már Monte-Carlo lefagyott útjain is fényesen bizonyított, kettős győzelmet szerezve a csapatnak.

A WRC franciaországi fordulójának számító Tour de Corse arról híres, hogy keskeny és szeszélyesen kanyargó hegyi útjait egyik oldalt sziklák, másik oldalt pedig veszélyes meredélyek szegélyezik. Ám ez a futam nemcsak a pilótákat, hanem a gumikat is erősen megterheli, hiszen az aszfalt meglehetősen érdes, a szakaszok pedig hosszúak. A mezőny bázisa a sziget keleti oldalán fekvő Bastia repülőtér lesz; innen indul pénteken a rally két szakasszal, amelyek egyike, a La Porta-Valle di Rostino 49,03 kilométer hosszú. A szombati három, összesen 136,9 kilométer hosszúságú szakasz helyszíne az északi partvidék, az utolsó napon pedig a sziget nyugati részén, Ajaccio környékén mérkőznek majd meg egymással a versenyzők. Az 55,17 kilométeres Vero-Sarrola-Carcopino tesztszakaszt a 16,25 kilométer hosszú Pénitencier de Coti-Chiavari Power Stage követi.

Toyota_korzika_rally_2



“Úgy érzem, jól fogunk szerepelni Korzikán. Az autónk egyszer már elég jónak bizonyult aszfalton, és jó néhány eredményes teszten is túl vagyunk már. Tesztpilótánk, Juho Hänninen sokat dolgozott a futómű beállításain, és sikerült is javítania az autó teljesítményén, úgyhogy azt hiszem, Jari-Matti, Ott és Esapekka elégedett lesz a géppel. A csapat összes tagja remekül felkészült, és szerintem mindenki nagyot autózik majd.” – fogalmaz Tommi Makinen, a Toyota Gazoo Racing rali csapatának csapatfőnöke.

“Jó emlékeket őrzök Korzikáról, ahol 2015-ben győzelmet arattam. Szeretem az aszfaltot. Amúgy nem véletlenül hívják ezt a futamot a Tízezer Kanyar Ralijának: ha az ember egy 100 méternél hosszabb egyenest talál, akkor valószínűleg eltévesztette a szigetet! A kanyarokat nem igazán lehet levágni, és az útburkolaton alig akad kavicsos rész, úgyhogy nagyon élvezetes itt autózni. A futamot megelőző tesztünk nagyon, de nagyon eredményes volt, és kifejezetten bízom az autóban. Korzikán mindegyik csapat gyors lesz, de remélem, hogy így is összejön nekünk a dobogós helyezés!”- teszi hozzá Jari-Matti Latvala, a 7. rajtszámú autó pilótája.

“Eddig mindenféle úton jók voltunk ebben a szezonban, és a csapat nagyon keményen dolgozott azon, hogy ez így legyen. Most itt az ideje, hogy visszaszerezzünk pár pontot a vetélytársainktól. Tavaly elég jól szerepeltem Korzikán, most pedig komoly eredményt szeretnék elérni. A Monte-Carlo Ralin meglehetősen sajátságosak voltak a körülmények, így ott nehéz volt nagyot dobni, de most a Korzikát megelőző tesztek nagyon biztatóan sikerültek. Szerintem jó irányba indultunk el, és úgy érzem, hogy remek az autó teljesítménye.” – véli Ott Tanak, a 8. rajtszámú autó pilótája.

“Más kategóriákban korábban is versenyeztem már párszor Korzikán, úgyhogy elmondhatom: ez egy egészen egyedi futam. Kanyar kanyar után, és alig vannak egyenesek, ahol szusszanhatnánk egy kicsit. Az is szokatlan, hogy a verseny viszonylag kevés, de hosszú szakaszokból áll. Most állok először rajthoz Korzikán egy WRC-géppel, de magabiztos vagyok, mert Monte-Carlóban is jó tempót diktáltunk. Az is bizakodóvá tesz, hogy jók az autó beállításai, ráadásul mindezt nedves és száraz pályákon is leteszteltük, szóval minden körülményre felkészültünk.” – árulja el Esapekka Lappi, a 9. rajtszámú autó pilótája.

Statisztikák (Tour de Corse):

Év

Jari-Matti Latvala

Ott Tanak

Esapekka Lappi

2017

4

11

-

2016

4

10

-

2015

1

10

14

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: