DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
Rali

WRC: Neuville közel a sikerhez, Ogier továbbra is bajban

Növelte előnyét a Hyundai belga pilótája és ha nem hibázik, akkor már nem nagyon lehet utolérni vasárnap - a világbajnok Sebastien Ogier és csapata viszont továbbra is a leggyengébb a gyári mezőnyben.

Az már a Svéd Rali első napján eldőlt, hogy a világbajnok Sebastien Ogier és az M-Sport ezúttal nem nagyon tud hozzászólni a csatához, illetve aki az elsők között rajtolt, az nagyon hamar tetemes hátrányba került - sem Ogier, sem Meeke, sem Tanak, sem Latvala nem kapott esélyt ezen a hétvégén. Ez nem változott a szombati napon sem, mindannyian ott voltak ugyan a pontszerzők között, de nagyon messze az élmezőnytől, sőt, Meeke a délután folyamán ki is esett - bcsúszott a hófalba, majd amikor kijött, még egyszer beleállt a hóba, amikor Ott Tanak megpróbálta megelőzni. Az eset miatt egyébként az észt is veszített közel másfél percet...

Az élen közben Thierry Neuville bizonyult a legstabilabbnak, ugyan neki is volt "momentuma" (egyszer megforgott, a legendás Colin's Cresten pedig a hófal szélén repült át), de kitartott az előnye, sőt, növelni is tudta azt - csapattársa, Andreas Mikkelsen egy megforgás miatt eltűnt mögüle és egyébként is lassabbnak bizonyult ezen a napon. A második helyet így az eltérő gumitaktikát választó (délután helyenként megjelent a murva) Craig Breen vette át, de hiába volt sokáig négy-öt másodpercre Neuville-től, végül ő is lemaradt, igaz, az ezüstérem pályafutása legjobb eredménye lenne és most már jó esélye van ennek megszerzésére.

A dobogós helyezések mögött a harmadik Hyundaijal Hayden Paddon, valamint a másik Citroennel Mads Ostberg következik, aki meglepően jól szerepel annak ellenére, hogy a tavalyi év nagy részét már kihagyta és gyakorlatilag egy teszt után ült most be a C3 WRC-be. Mögötte most már közel van a legjobb toyotás Esapekka Lapi, de őt követően elég nagyok a szakadékok - jön Latvala, Suninen, Tanak és Ogier, Evans pedig már a top tízen kívül foglal helyet.

Vasárnap összesen három gyorsasági vár a mezőnyre, közte a power stage-dzsel. 

A Svéd Rali állása a harmadik nap előtt:

1. Neuville - Gilsoul, Hyundai, 2:23:23,8

2. Breen - Martin, Citroen, +22,7

3. Mikkelsen - Jaeger, Hyundai, +32,0

4. Paddon - Marshall, Hyundai, +48,6

5. Ostberg - Eriksen, Citroen, +56,8

6. Lappi - Ferm, Toyota, +1:05,8

7. Latvala - Anttila, Toyota, +2:03,3

8. Suninen - Markkula, Ford, +2:20,5

9. Tanak - Jarveoja, Toyota, +3:41,3

10. Ogier - Ingrassia, Ford, +4:24,9

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: