Steward
Admin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. november 16. péntek
Rali

Így látja a Toyota a kezdő WRC-szezont

A Toyota 18 év kihagyás után idén tért vissza a Rali-vb-re, a Yaris WRC versenygép pedig sikerrel állt helyt debütáló évében: a TOYOTA GAZOO Racing bemutatkozó szezonjában két futamgyőzelemmel az évad végén az abszolút harmadik helyet érte el a konstruktőrök bajnokságában, míg a csapat első számú pilótája, Jari Matti Latvala a negyedik helyen zárta a 2017-es egyéni világbajnokságot.

Az 1993-ban és 1994-ben a Celicával, 1999-ben, visszavonulásakor, 1999-ben pedig a Corollával a Rali Világbajnokságban konstruktőri világbajnoki címet nyerő Toyota idén 18 év kihagyás után a Toyota Yaris WRC versenygéppel tért vissza a világ legkeményebbnek tartott versenysorozatába. A japán autógyártó, amely a versenysportokban (a Hosszútávú Világbajnokságtól a Dakarig) elért legendás eredményei mellett számos utcai sportautó ikonnal is gazdagította a teljesítményautózás szerelmeseinek legendáriumát (legyen szó akár a Celicaról, a Supráról, vagy épp a GT86-ról, netalán a Yaris WRC versenygép nemrégiben bemutatott, limitált darabszámú utcai kistestvéréről, a Yaris GRMN-ről), debütáló évében meglepően jól teljesített, így elsőre sikerült felállnia a dobogó harmadik fokára, miután évközben két futamgyőzelmet is bezsebelhetett. A fejlesztés persze nem áll meg, így jövőre még nagyobb lelkesedést és küzdeni akarást várhatunk majd az egyébiránt környezetbarát hibrid modelljeiről és autóinak legendás megbízhatóságáról ismert autógyártó versenyistállójától.

Toyota_Finn_rally_3

Akio Toyoda, a vállalat világszintű elnöke, egyben tapasztalt versenypilótaként a Toyota WRC csapatának elnöke az alábbiakban foglalja össze véleményét a csapat első évéről.

Toyota_WRC_Akio_Toyoda

„Szeretném megköszönni a TOYOTA GAZOO Racing szurkolóinak, hogy lelkesen és töretlenül támogatták idei szereplésünket az FIA rali világbajnokságban. A ’Hajrá! Köszönjük, hogy visszatértetek!’ – hatalmas bátorítást jelentett mindaz, amit a versenyeken hallottunk, hiszen 18 év után ez volt az első WRC évadunk. Amikor áprilisban személyesen részt vettem a Tour de Corsén, a negyedik, franciaországi ralin, teljesen meghatódtam, amikor láttam, hogy a rajongók hangos ’GAZOO!’ kiáltással üdvözölték az előttük elszáguldó Yaris WRC-ket. Ez megerősítette azon meggyőződésemet, hogy a szurkolók a motorsport szíve és lelke.  A Toyota azzal a céllal tért vissza a WRC-be, hogy a világ legkülönfélébb útjain autózva és tanulva mind kiválóbb autókat gyárthasson.  Az évad elején Tommi és én azt ígértük, hogy az utolsó futamra az idén elérhető legtökéletesebbre fejlesztjük a Yaris WRC-t. Hogy ezt megvalósíthassák, ő és a csapat többi tagja folyamatosan tanultak, újra és újra próbára tették magukat.  Négyszeres rali világbajnokként Tommi különösen hatékonyan tudta felépíteni az autót és a csapatot, és remekül kommunikált a pilótákkal. Svédországban például azt tanácsolta Latvalának, hogy annak ellenére adjon bele mindent a vasárnapi versenyzárásig, hogy már eleve az első helyen állt. Erre csak ő képes.  Amikor Lappi megszerezte első győzelmét, a Yaris WRC fejlesztésében kulcsszerepet betöltő Hänninen pedig először a dobogóra állhatott, Tommi még a versenyzőknél is szélesebben mosolygott. Emlékszem arra a pillanatra: úgy gondoltam, azért örül ennyire, mert velük együtt, ugyanazzal a csapatszellemmel küzdött az eredményekért. Szeretnék teljes szívemből köszönetet nyilvánítani a csapat összes tagjának, akik olyan keményen dolgoztak Tommi irányítása alatt. Svédországban és Finnországban édes volt a győzelem íze. Ám ezeknél is nagyobb örömet okoztak számomra azok a ralik, ahol bár nem értünk el látványos eredményt, mégis sokat tanultunk, és felismertük, hogy hosszú út áll még előttünk.  Az Ausztrál ralin a dobogós helyezésért küzdő Latvala autója az utolsó szakaszon megállt. Ez azt mutatja, hogy van még hova fejlődnünk. Örülök, hogy rendszeresen lehetőségünk nyílik a tanulásra.

Toyota_Finn_rally_2_1

Mindaz, amit a WRC-ben tanultunk, nem csak a csapat erőfeszítéseiben csapódik le, de azon kollégáink számára is hasznos visszajelzést ad, akik közúti modelljeinket fejlesztik. Soron következő típusaink fejlesztése során felhasználjuk a Yaris WRC-vel a világ különböző pontjain szerzett tapasztalatainkat. Feltett szándékunk, hogy utunkat folytatva mind jobb autókat gyártsunk. Jövőre új legénységgel kiegészülve térünk vissza, és még jobb eredményekre törekszünk. A tanulás, a mind jobb autók fejlesztése soha véget nem érő folyamat. Ahogy eddig, a továbbiakban is mindent beleadva fogunk versenyezni. Köszönöm az idei évet, a jövőben is számítok támogatásukra!”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?