DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Rali

WRC: Kettős Hyundai-vezetés Ausztráliában

A világbajnok Sebastien Ogier számára főleg az utak takarításáról szólt a szezonzáró első napja, a Hyundai viszont kibérelte az első két helyet - jelenleg Mikkelsen vezet Neuville előtt.

Mivel az előző futamon az egyéni és a csapatvilágbajnoki cím is eldőlt már a rali-világbajnokságon, így csupán szépségtapaszt nyújthat a szezonzáró Ausztrál Rali - ez viszont eddig a Hyundai pilótáinak sikerül a legjobban. Az első nap végén a csapatnál mindössze harmadik futamát teljesítő, a tavalyi ausztrál verenyt megnyerő Andreas Mikkelsen áll az élen, aki kedvező rajtpozcióját kihasználva ötöt megnyert a nyolc szakaszból és húsz másodperces előnyt épített ki.

mikkelsen2



Mögötte nagy harc dúl csapattársa, Thierry Neuville, valamint a citroenes Kris Meeke között, de jelenleg hét tizedmásodperccel a belga áll jobban, így két Hyundai fordulhat az első két helyen - a brit is nagyon gyors volt hátulról rajtolva, de a nap végén lévő két utcai szuperspeciálon elveszítette a második helyét. Mögöttük is késhegyre menő küzdelem zajlik, a legjobb toyotás Jari-Matti Latvala, valamint a másik Citroennel érkező Craig Breen között kevesebb, mint egy másodperc a különbség, de Ott Tanak is ott van a sarkukban legfobb fordosként.

A világbajniki címet már megszerző és a rendkívül poros utat folyamatosan takarító Ogier-nek ezúttal nem volt esélye beleszólni az első helyek dolgába, ráadásul egy váltóprobléma is hátráltatta, így csak a nyolcadik helyen fordulhat, mögötte a két defektet is begyűjtő Stephane Lefebvre Citroenjével - a Walesben futamot nyerő Elfyn Evans DMACK gumijai itt finoman szólva sem ideálisak, míg Esapekke Lappi egy technikai hiba miatt késett három percet.

A mezőnyre szombaton további nyolc gyorsasági vár, majd vasárnap öt szakasszal ér véget a rali-vb 2017-es szezonja.

Az Ausztrál Rali állása az első nap után:

  Versenyző Csapat Autó Idő Hátrány
1. Mikkelsen - Jaeger Hyundai Motorsport Hyundai 57:51,9 -
2. Neuville - Gilsoul Hyundai Motorsport Hyundai 58:12,0 20,1s
3. Meeke - Nagle Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 58:12,7 20,8s
4. Latvala - Anttila Toyota Gazoo Racing WRC Toyota 58:21,8 29,9s
5. Breen - Martin Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 58:22,7 30,8s
           
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: