Steward
Balogh Tamás
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. október 23. kedd
Rali

Ötödször is világbajnok Sebastien Ogier!

Elfyn Evans pályafutása első győzelmét, Sebastien Ogier pedig sorozatban ötödik világbajnoki címét szerezte meg a Wales Ralin - teljes örömünnep volt ez a hétvége az M-Sport Ford számára.

Nem hibázott a Wales Rali utolsó versenynapján Sebastien Ogier, megőrizte harmadik helyét, így bebiztosította pályafutása ötödik világbajnoki címét is - egy futammal a vége előtt már sem Ott Tanak, sem Thierry Neuville nem érheti utol a francia klasszist a pontversenyben. Dupla az öröm az M-Sportnál, hiszen pilótájuk, a hazai pályán versenyző Elfyn Evans magabiztos autózással, végig vezetve aratta karrierje első győzelmét, ráadásul a csapatbajnoki cím is a Fordnál kötött ki.

Evans győzelme egyáltalán nem forgott veszélyben, a mezőny fölé nőtt a saras, csúszós körülmények között, de mögötte óriási harc folyt a pozíciókért - szombat este a ködben úszott el Ott Tanak második helye, de itt került hátrányba Thierry Neuville is. A belga vasárnap még beleadott apait-anyait, megelőzte Ogier-t és feljött másodiknak, de ez a világbajnoki cím szempontjából már nem számított - szűk nyolc másodperccel győzte le a régi-új világbajnokot, de ez csak arra volt elég, hogy visszavegye a második helyet összetettben.

Ogier mögött a Hyundainál remekül teljesítő Andreas Mikkelsen zárt, aki mindössze fél másodperccel előzte meg a toyotás Jari-Matti Latvalát és tizenkettővel az említett Tanakot, akinek így be kellett érnie a hatodik hellyel - ő volt a szombati köd egyik áldozata, aki nem látott semmit a pályából, így ott beszedett egy komolyabb hátrányt.

Ogier így sorozatban ötödször lett bajnok, négy volkswagenes cím után egy nagyon küzdelems év végén ült vissza a trónjára új csapatával, az M-Sporttal - bár egy futam még hátra van a szezonból, a lényegi kérdések eldőltek, így valószínűleg csak az élvezetről fog szólni.

A Wales Rali végeredménye:

1. Elfyn Evans Ford 
2. Thierry Neuville Hyundai +37,3
3. Sebastien Ogier Ford +45,2
4. Andreas Mikkelsen Hyundai +49,8
5. Jari-Matti Latvala Toyota +50,3

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?