DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Rali

Ford-uralom Walesben, Ogier közelebb a vb-címhez

Az M-Sport három autója sajátította ki a dobogót a Wales Rali első napján, Thierry Neuville egy büntetéssel nyitott - Sebastien Ogier egy lépéssel közelebb került pályafutása ötödik világbajnoki címéhez.

Úgy vágott neki a Wales Ralinak Sebastien Ogier, hogy ha célba ér, akkor nagy eséllyel világbajnok lehet hétvégén - ha riválisai, Ott Tanak és Thierry Neuville előtt tud maradni, akkor biztosan megszerzi ötödik címét. Ezek a pályák korábban nagyon feküdtek neki, mégsem vállalt különösebb kockázatot és az első rajtpozíció sem segítette, így "csak" egyetlen szakaszt nyert a pénteki napon - igaz, ez is bőven elég volt ahhoz, hogy az abszolút harmadik helyen, Neuville előtt forduljon, így egy lépéssel közelebb került a céljához.

Neuville eléggé küzdött az i20 WRC-vel, jóval gyorsabb volt csapattársainál, de már az első gyorsaságin késett és tíz másodperces büntetést kapott - ironikus, hogy a nap végén éppen ennyi volt a hátránya Ogier-hez képest. Azonban ha meg is verné a franciát, a futamgyőzelemtől így is eléggé messze lenne: a hazai pályán versenyző Elfyn Evans megállíthatatlan volt pénteken, a hat szakaszból hármat megnyert és magabiztos, közel félperces előnnyel várhatja a szombati szakaszokat. Mögötte csapattársa, Ott Tanak következik, aki a bajnokságban is a második helyen áll jelenleg, ő tisztes távolból követi Evanst és épphogy megelőzi Ogier-t - az első három helyen így három Fordot találunk, nagy fölényben van az M-Sport.

A negyedk Neuville mögött következik a legjobb toyotás, Jari-Matti Latvala, majd (egyetlen tizedmásodperccel lemaradva!) a legjobb citroenes, Kris Meeke - kieső egyelőre nincs az élmezőnyből, kisebb technikai és beállítási problémák vannak, de eddig mindenki megoldotta a nehéz, de igazán élvezetes walesi pályák okozta kihívást. Szombaton nagyon kemény nap vár a mezőnyre, kilenc gyorsaságit kell teljesíteniük, melyben csak egy szuperspeciál kapott helyet.

A Wales Rali állása egy nap után:

1. Elfyn Evans Ford Fiesta WRC 1:09:20,9
2. Ott Tanak Ford Fiesta WRC +24,6
3. Sebastien Ogier Ford Fiesta WRC +26,8
4. Thierry Neuville Hyundai i20 WRC +37,1
5. Jari-Matti Latvala Toyota Yaris WRC +41,9
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: