DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Rali

Porecben folytatódik Botkáék szezonja

A kimaradt olasz futam után mindenképp szeretett volna egy jót versenyezni a Botka Rally Team pilótája, így a választás a Porec központtal megrendezendő 44.Croatia Ralira esett. A szeptember utolsó hétvégéjére tervezett futam pályabejárása után is azt nyilatkozta Dávid: jó döntést hoztak! Nehéz, de izgalmas verseny vár rájuk Horvátországban.

A Barum Ralin széthullott váltó és difi nem volt biztos, hogy elkészül a következő ERC futamra, így az olasz versenyen való indulás szervezéséről lemondott a Botka Rally Team. Az alkatrészek végül elkészültek, ha a Rally di Roma Capitale futamra nem is, de a Parasznya – Lyukóbánya versenyre készen állt az csapat az indulásra. Egészen az utolsó pillanatig, amikor is kiderült, hogy Botka Dávid elkapta az éppen akkor terjedő vírust és betegen végül le kellett mondaniuk a Miskolc melletti megmérettetést.

botka-barum2017-1



Most már a pilóta, a navigátor és az autó is hibátlan, és a 44. Croatia Rally-n túl vannak a pályabejáráson a fiúk: „Mindenképp szerettünk volna indulni egy jó aszfaltos futamon és pont egybevágott, hogy az itteni rendezőtől is kaptunk meghívást, szívesen látnak a versenyükre. Itt vagyunk és a pályabejárás után elmondhatom: nem bántuk meg, hogy eljöttünk!” – mondta Dávid. „Végigjártuk az összes pályát, mind az 5 különböző szakaszt. Nem indultam még Horvátországban, de nagyon tetszik a helyszín, az atmoszféra. Szép környéken van megrendezve a verseny, szép és nehéz gyorsasági szakaszok várnak ránk.”

A verseny csütörtökön este kezdődik a rajtceremóniával, pénteken délelőtt shakedown, délután a legrövidebb gyors kétszer, majd szombaton összesen nyolc szakaszt kell még teljesíteni. „A magyar viszonyokhoz képest hosszúnak mondhatóak a szombati pályák, hiszen 16 és 24 kilométer közötti távokat kell majd egy-egy részben mennünk. És nem csak hosszúak, de nehezek is! Nem véletlenül rendeztek ezeken a szakaszokon korában Eb-t és nem véletlenül került be a jövő évi WRC naptárba sem ez a verseny! Ami kell egy igazi ralipályához, az itt minden megtalálható! Levágós, sodros kanyarok után szűk visszafordítók. Kifejezetten nehéz, komoly pályák várnak ránk!”

Száraz idővel kecsegtetnek a meteorológiai jelentések, a horvát tengerpart egyik gyöngyszemének számító Porec szép idővel várja a ralirajongókat ezen a hétvégén. „Hála Istennek száraz verseny vár ránk, azt hiszem, ha esne az eső, akkor gondban lennének páran, nagyon megnehezítené az eső a közlekedést ezeken a fényes aszfaltos gyorsaságikon.”

A European Rally Trophy sorozatnak része ez a verseny, ennek megfelelően sok a külföldi induló. A horvát és szlovén élmezőnyön kívül szlovák, cseh, olasz és persze sok magyar páros is megtalálható a rajtlistán. „A hangulat nagyon jó a csapaton belül is, a szervizparkban is. Sok a magyar induló és szerencsére a magyar mezőnyből a ’jófejek’ vannak itt... Jól érezzük magunkat és remélem, ezt mondhatom majd a verseny után is!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: