DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

WRC: Tanak újra megállíthatatlan, előnyben Ogier

Szombatot és vasárnapot is kézben tartotta az észt pilóta, aki második győzelmét könyvelte el Németországban. Neuville volt a legnevesebb kieső, így fordulat történt a bajnokságban, a WRC2-ben pedig el is dőlt a cím.

Az M-Sport Ford észt pilótája, Ott Tanak a Német Rali péntek délutáni viharos időjárása során állt élre, onnantól pedig végig vezette a versenyt, ügyelve arra, hogy soha ne csökkenjen le túlságosan előnye a mögötte levő, rá fenyegetést jelentő Andreas Mikkelsenhez képest. Tanak vasárnap 16 másodpercet megőrzött előnyéből, így Szardínia után második WRC-győzelmét szerezte, az elsőt aszfalton.

A pénteki éllovas Mikkelsen és Sebastien Ogier végeztek dobogón – a francia fél perc hátrányban harmadikként ért célba, a bajnoki pontokra játszott fő riválisa, Thierry Neuville kiesése után. A páros pontegyenlőségben érkezett a hétvégére, de Ogier 17 pont előnnyel távozott onnan a tabella élén.



A Toyota legjobbja, Juho Hanninen, valamint a fordos Elfyn Evans csatáztak a negyedik helyért: Evans vasárnap reggeli kicsúszása miatt azonban a finné lett a pozíció, ráadásul Craig Breen is bejött elé ötödiknek. Jari-Matti Latvala műszaki hiba miatt lett csupán hetedik.

A rali legnagyobb kiesője a felfüggesztését szombat reggel elhagyó Neuville volt, aki a Rally2 szabályok értelmében vasárnap visszaállt, hogy legalább a Power Stage-en gyűjtögessen néhány bajnoki egységet. Hatodikként ez végül nem sikerült neki. Dani Sordo pénteki balesetével esett hátra, óriási hátránya miatt összetett 34. helyen futott be, ám számos szakaszt nyert, köztük a pontokat érő Power Stage-t, melyet a szintén bukás után visszatérő Esapekka Lappi zár másodikként.

A pontot szerző Eric Camilli nyerte a WRC2-t, miután a szuperspeciál leggyorsabbja, Jan Kopecky defektet szenvedett. A harmadikként beérő Pontus Tidemand eközben pontelőnyével bebiztosította a másodkategória bajnoki címét.

 

A Német Rali végeredménye:

 

Versenyző

Csapat

Márka

Idő/Hátrány

1

Ott Tanak, M.Jarveoja

M-Sport World Rally Team

Ford

2:57:31.7

2

Andreas Mikkelsen, A.Jager

Citroen Total Abu Dhabi WRT

Citroen

16.4

3

Sebastien Ogier, J.Ingrassia

M-Sport World Rally Team

Ford

30.4

4

Juho Hanninen, K.Lindstrom

Toyota Gazoo Racing WRC

Toyota

1:49.2

5

Craig Breen, S.Martin

Citroen Total Abu Dhabi WRT

Citroen

2:01.5

6

Elfyn Evans, D.Barritt

M-Sport World Rally Team

Ford

2:03.4

7

Jari-Matti Latvala, M.Anttila

Toyota Gazoo Racing WRC

Toyota

3:58.2

8

Hayden Paddon, S.Marshall

Hyundai Motorsport

Hyundai

4:32.4

9

Armin Kremer, P.Winklhofer

 

Ford

10:19.4

10

Eric Camilli, B.Veillas

M-Sport World Rally Team

Ford

10:44.3

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: