DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Rali

Tizedekre menő csata a lengyel sártengerben

Az első nap után Neuville vezet Tanak és Latvala előtt, Ogier lemaradt, a körülmények pedig egészen brutálisak - ez történt eddig a lengyel WRC-futamon.

A csütörtök esti szuperspeciál után pénteken nyolc kőkemény szakasz szerepelt a Lengyel Rali programjában, a versenyzők dolgát pedig iszonyatosan megnehezítették a körülmények: szakadó eső, óriási sár, szél, borzasztóan csúszós utak jellemezték a napot. 

A legjobban Thierry Neuville kezdett, de Ogier, Latvala és Tanak is gyakorlatilag ugyanerre a tempóra volt képes és az első kör, tehát négy szakasz után bő hét másodperc választotta el egymástól ezt a kvartettet - Latvala volt elöl, Ogier pedig hátul. A Szardínia Rali egyik sztárja, Esapekka Lappi ezúttal is letette a névjegyét, ott volt az ötödik helyen, de átment egy sziklán, ami akkora károkat okozott a Toyotában, hogy fel kellett adnia a futamot.

A délutáni körben aztán tovább romlottak a körülmények, olyan víztócsák álltak az első körben kijárt nyomokban, hogy a pilóták alig akarták elhinni, szinte mindenki úgy kezdte a szakaszok végén a nyilatkozatát, hogy "nem hittem, hogy ideérünk". Ebből a legrosszabbul Ogier jött ki, aki az első, törlésre kerülő gyorsasági után három nagyon rossz időt produkált és gyakorlatilag kiszállt a győzelemért folyó harcból: hátránya már több, mint fél perc a dobogósokhoz képest, Paddon gyakorlatilag utolérte. 

A Neuville-Tanak-Latvala trió viszont elképesztő tempót diktált a sártengerben is és a nap végén a Hyundai belgája áll a legjobban, igaz, épphogy csak megelőzi az Ford észt és a Toyota finn versenyzőjét. Neuville a kilenc szakaszból eddig ötöt megnyert, mégis csak 1,3 másodperc az előnye Tanak és 6,6 Latval előtt - óriási csatára van kilátás a folytatásban.

Érdemes kiemelni a pályafutása első WRC-s versenyét teljesítő Teemu Suninent, aki ezúttal egy Ford Fiestát próbálhat ki és óriási megdöbbenést okozva szakaszgyőzelmet zsebelt be a délutáni "horror" körülmények között - a hetedik helyről várhatja a folytatást. Ogier és Paddon mögött egyébként Sordo igyekszik, Suninent pedig Hanninen, Lefebvre és Ostberg követi az első tízben.

Szörnyű futama van a Citroennek, Andreas Mikkelsen már hibázott egyet és ő az utolsó, még érdemi versenyben lévő WRC (bár délután voltak biztató eredményei), Craig Breennek az első szakasztól kezdve technikai hibákkal (kétkerék-meghajtásúvá vált a C3) kell megküzdenie, így egyedül Lefebvre áll pontszerző helyen - a Hyundai, a Ford és a Toyota ellenben közel azonos szintet mutat eddig. 

A WRC2-ben Velby és Tidemand hajtja egymást az első helyért, jelenleg néhány másodperccel a norvég áll jobban. 

Szombaton kétszer négy gyorsasági, plusz egy szuperspeciál szerepel a programban, majd vasárnap még négy szakasszal zárul le a futam.

A Lengyel Rali állása a pénteki nap után:

1. Thierry Neuville      Hyundai i20 WRC     56:21,2

2. Ott Tanak                 Ford Fiesta WRC      +1,3

3. Jari-Matti Latvala     Toyota Yaris WRC   +6,6

4. Sebastien Ogier       Ford Fiesta WRC     +35,1

5. Hayden Paddon       Hyundai i20 WRC    +39,6

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: