DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Rali

WRC: Óriási harc dúl Portugáliában

Az első nap után még hat párosnak is van esélye a győzelemre, pedig Kris Meeke már megint kiszállt a küzdelemből - jelenleg Ott Tanak áll a legjobban, Paddon pórul járt.

A várt szikrázó küzdelmet hozta a Portugál Rali első versenynapja, a pályafutása talán legsötétebb időszakát élő Hayden Paddon nyerte az első gyorsaságit, de rögtön követte őt Latvala és Tanak is egy-egy első idővel - az első körben tehát három különböző gyártó is megvillant. A délutáni szakaszokon aztán Neuville, Sordo, Ogier és Ostberg is feliratkozott a győztesek közé, ez is jelzi, hogy mennyire kiegyenlített verseny folyik - bárki képes megverni bárkit, legalábbis az első napon ez volt a helyzet.

A közelharcból végül Ott Tanak jött ki legjobban, a beállításain délutánra hangoló észt fordos eddig csak kisebb hibákat követett el a laza talajon és 4,6 másodperccel vezet a szezon során talán legjobb formáját mutató Dani Sordo előtt - a spanyol is kihasználta kedvező rajtpozícióját, végig megbízhatóan teljesített. A nap nagy nyertese viszont Sebastien Ogier lehet, a címvédő ugyanis mindössze öt másodpercre van Tanaktól és a harmadik helyen áll úgy, hogy ő indult elsőként és ő takarította a pályát - saját bevallása szerint eddig maximálisan elégedett, erre pedig nagy szüksége is van az utóbbi zaklatott futamok után.

tanak-portugália



Már tíz másodpercen felüli hátránnyal, de még mindig nagyon közel van a hátul rajtoló Craig Breen a Citroennel, a franciák második számú versenyzője parádés napot teljesített - erre főleg úgy van nagy szükségük, hogy Kris Meeke megint kiesett, eltört a C3 WRC felfüggesztése, pedig előtte még vezette is a futamot.

Az ötödik helyen ismét egy Ford következik, Elfyn Evans, majd a bajnoki versenyfutásban felzárkózni igyekvő Thierry Neuville - ő már 22,7 másodpercre van Tanaktól, de még így is győzelmi esélyei vannak, ha javítani tud a következő napokon. Hátrányának fő oka egyébként az, hogy az egyik pályán beragadt Latvala mögé, emiatt pedig eléggé ki is akadt, szerinte a finn lassabban vezetett előtte, mint a nagymamája...

Latvala egyébként szintén vezette korábban a futamot, de a hetedik gyorsaságin egy féktávon hibázott, megsérült a Toyota WRC, így beszedett majdnem öt perc hátrányt. Öröm viszont a csapatnál, hogy a most bemutatkozó Esapekka Lappi elsőre többé-kevésbé tartja a lépést Juho Hanninennel, pedig még teljesen tapasztalatlan - biztató kezdet a finn tehetségtől.

A WRC2-t ezúttal is dominálja Andreas Mikkelsen, már most egy perc feletti előnnyel vezet.

A Portugál Rali állása a pénteki nap után:

1. Ott Tanak            Ford Fiesta WRC     1:37:18,5
2. Dani Sordo          Hyundai i20 WRC    +4,6
3. Sebastien Ogier   Ford Fiesta WRC     +5,0
4. Craig Breen         Citroen C3 WRC     +12,9
5. Elfyn Evans         Ford Fiesta WRC     +18,3

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: