DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Rali

WRC: Eddig aszfalton is Meeke diktál

Négyből három szakaszt megnyert a brit pilóta a Korzika Rali első napján, eddig csak Ogier tudja tartani a tempóját, a többiek csak tisztes távolból követik - Mexikó után ismét a Citroen az élen.

Ismét rendkívül nehéz programmal készültek a szerveztők a Korzika Rali résztvevői számára, hiszen a három nap alatt mindössze tíz gyorsasági szakaszt teljesít a mezőny, de ezek mind hosszú és borzasztóan nehéz pályák - mentálisan rendkívül kimerítő verseny várt a WRC-pilótákra. Pénteken két pálya szerepelt kétszer-kétszer a programban és a négy gyorsaságiból hármat Kris Meeke nyert meg a Citroennel, ennek köszönhetően 10,3 másodperces előnyt épített ki a címvédő Sebastien Ogier-vel szemben.

A francia fordos délelőtt kicsit panaszkodott a beállításokra, de így is csak ő nyert gyorsaságit a Mexikó Ralit behúzó Meeke-en kívül és csak ő van látótávolságon belül, a frusztrált és saját bevallása szerint sokszor határon túl is vállaló Thierry Neuville 25,8 másodperces hátránya aszfalton már soknak számít - ráadásul a belga úgy véli, hogy vissza kell vennie, kicsit ész nélkül ment át bizonyos részeken, nyugodtabban kell vezetnie. Az eddig remeklő Hyundai ezúttal kevésbé versenyképes, ezt Sordo ötödik helye és közel egyperces lemaradása is bizonyítja, míg a Citroennél nem csak Meeke remekel, de Craig Breen is ott van a negyedik helyen, a két i20 WRC között.

meeke-korzika



A Fordnál viszont vannak gondok, Ott Tanak a harmadik gyorsaságin hibázott és a negyedik helyről kiállt, holnap szuperralival folytathatja majd - nem tört össze a Fiesta, csak felült az alja, de nem tudott visszajönni a pályára az észt pilóta. A harmadik autóval Elfyn Evans egész nap komoly hajtásgondokkal és motorproblémákkal is küzdött, így már több mint hat percet veszített.

A Toyotánál sem alakulnak jól a dolgok, Juho Hanninen néhány jó szektoridő után már az első szakaszon nekiment egy hídnak és kigyulladt az autó hátulja, ki is kellett állnia, míg Jari-Matti Latvala tempója elmaradt az élmezőnytől, a negyedik-hatodik helyért folyó csatában van jelenleg leghátul. 

Eddig izgalmas, Meeke és Ogier parádésan vezet, szombaton pedig újabb négy szakasz vár a mezőnyre: egy 48 és egy 17 kilométeres pályát kell teljesíteni kétszer-kétszer. Ezúttal már nem Ogier fog elöl haladni, eddig ugyanis ebből némi előnye származott, hiszen a levágások miatt kihordott sár a mögötte lévőket egyre inkább zavarta - viszont mivel ő ment elöl, ő "kereste" ezeket a defektveszélyes levágási pontokat.

A Korzika Rali állása az első nap után:

1. Kris Meeke             Citroen C3 WRC    1:16:32,1
2. Sebastien Ogier     Ford Fiesta WRC   +10,3
3. Thierry Neuville     Hyundai i20 WRC  +25,8
4. Craig Breen           Citroen C3 WRC     +52,4
5. Dani Sordo            Hyundai i20 WRC  +53,8

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: