DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Rali

Trump miatt tűnhet el egy WRC-futam

Komoly bajban lehet a Mexikó Rali az Egyesült Államok elnöke miatt - vajon más futamokra is hatással lesz majd a későbbiekben?

Úgy tűnik, hogy Donald Trump miatt kerülhet bajba a WRC mexikói futama. Az Egyesült Államok új elnöke a kampánya alatt többször hangsúlyozta, hogy szigorúbban szabályozná az USA és Mexikó közötti mozgásokat, ezen kijelentéseivel pedig borzasztóan levitte a dél-amerikai fizetőeszköz értékét a dollárral szemben.

Éppen ezek miatt a megszokottnál jóval nagyobb költségvetésből tudták csak kihozni a rendezők ugyanazt a Mexikó Ralin, mint eddig, ami egybekötve a Volkswagen kiszállásával komoly pénzügyi problémákhoz vezet - a rali-vb-t évekig uraló gyártó jelentős összeggel támogatta a futamot. 

ogier-mexikó



"A Trump-sztori negyven százalékkal tette drágábbá a helyzetet, mert a legtöbb kellék az Egyesült Államokból érkezik, amelyeknek így most nagyon felment az áruk" - mondta az Autosportnak Patrick Suberville főrendező. "Egyébként is komoly bajban voltunk, mert három hónappal a rajt előtt elvesztettük a főszponzorunkat a VW kiszállásával, pedig már csak alá kellett volna írni a szerződéseket. A kormány akkor kisegített minket ebből."

Egyébként is akadtak gondok a hétvégi Mexikó Ralival, mert kicsit túlbonyolították a programot a szervezők és a csütörtöki szuperspeciálokra négyszáz kilométert utaztatták az autókat kamionokon - csakhogy visszafelé bekerültek egy több órás dugóba, amely miatt két éles gyorsaságit törölni kellett. Sokak szerint azonban ez a show szükséges volt ahhoz, hogy meg lehessen rendezni a versenyt.

"Ha azt a szakaszt nem rendezik meg, az egész versenyt törölhették volna, gondoljunk erre is" - mondta Yves Matton, a futamot végül megnyerő Citroen csapatfőnöke. "Nem mondhatom, hogy ne csináljuk ezt még egyszer, mert ez egy jó lehetőség, hiszen eljuthatsz egy 22 milliós városba és elérheted az embereket. Túl sok mexikói nem látogat ki a hegyi szakaszokra, úgyhogy Mexikóváros nagyon kellett a gyártóknak."

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: